Praktické využití tohoto portálu

7. 11. 2015

Tento portál poskytuje bohatý seznam terapeutů všemožných oborů alternativní a celostní medicíny a vychází z hlavní myšlenky, že JAKÉKOLIV HODNOCENÍ MÁ SMYSL.

Praktické využití tohoto portálu

Proč? ...protože celková harmonie a zdraví se skládá z mnoha oblastí, které si musíme ve svém životě postupně procházet každý sám. Neexistuje univerzální postup pro každého a navíc každý máme jiné výchozí podmínky a v danou dobu se nacházíme v jiné fázi své cesty k harmonii. Proto potřebujeme v čase procházet různé terapie a míjet jiné terapeuty či učitele. Bývá známo, že terapeuté nemívají stejné zkušenosti a jsou různých kvalit, ale i to je v pořádku, protože „začátečníkovi“ (na cestě osobního rozvoje - na cestě k harmonii a uzdravení) může kolikrát lépe vyhovovat terapeut, který je nám blíže a nemusí mít takový rozhled, ale tím spíše nevyvíjí na klienta takový tlak na změnu v hlubších a většinou bolestivějších oblastech. Čím déle na sobě člověk pracuje, tím více zachází do detailů a složitostí a rostou i požadavky na potenciálního terapeuta. Na tohle sedí známé “když je žák připraven, přijde učitel“. Tím ovšem neříkáme, že je zbytečné jít rovnou k tomu nejzkušenějšímu nebo nejvyhlášenějšímu odborníkovi, ale nemusí to být v tomto případě ideální a efektivní spolupráce pro obě strany.

Pro lepší představu uvádíme následující příklad
40-ti letý pan K. má stále se zhoršující bolesti bederní páteře, tato oblast mu tuhne, bolí, často to střílí až do kyčlí, začíná to být nesnesitelné, ale nechce jít ke klasickému lékaři, kde očekává nepříjemná vyšetření a pak jen léky proti bolesti, chce na to jít trošku přirozeněji, a třeba bez chemie. Prohledá tedy tento portál a najde si někoho v okolí z oblasti fyzioterapie, jeho záměr je „chci někoho, kdo mi spraví záda, aby mě nebolela, ale zároveň po mě toho nebude moc chtít, protože jsem hodně zaměstnaný člověk a nemám čas to více řešit, chci opravit záda a hotovo“,  projíždí si tedy hodnocení a vidí, jak rozdílní dokážou být fyzioterapeuté a nalezne fyzioterapeuta "A", u kterého si klientka v hodnocení stěžovala, že jen namasíruje a uleví bolavým zádům, ale nic víc neporadí, neřeší potíže do hloubky, takže „opravení“ není trvalé a je potřeba se k němu stále vracet, u dalšího fyzioterapeuta "B" si někdo v komentářích stěžuje, že ho nutí měnit životní styl, že musí nachodit denně alespoň 5 km, změnit jídelníček, případně zklidňovat svoji mysl meditací atd. Pan K. si tedy vybere fyzioterapeuta "A", který mu jen „opraví“ záda, ale nic dalšího nebude chtít, raději tam bude opakovaně docházet než aby něco sám změnil.
Je to čistě volba tohoto klienta a jemu mohlo takovéto hodnocení z webu posloužit dobře. Zde vidíme, že na oba fyzioterapeuty si v hodnocení klienti stěžovali, ale každý z jiného důvodu. Čili stížnost, pochvala nebo jakýkoliv komentář většinou není absolutně negativní ani absolutně pozitivní, protože každý si v tom najde, co potřebuje. A proto, co se jeví pro někoho jako špatné, může být pro druhého dobré a naopak.

Samozřejmě může docházet i k situacím, kdy se budou klienti ve svých hodnoceních shodovat v jednom a tomtéž veskrze negativním hodnocení (např. opakované stížnosti na neadekvátně vysokou odměnu za službu, která rozhodně neodpovídala očekávání, nebo terapie více lidem očividně uškodila, apd.), tím si klienti ušetří případné zklamání, čas a peníze a podvodník/šarlatán bude odhalen.

Cesta k harmonii a ke zdraví se dá připodobnit k loupání cibule, vyřešíme jednu oblast a za nedlouho se vynoří další téma k řešení. Proto většinou člověk na této cestě nejde přímo, ale prochází různé cesty, což bychom rádi demonstrovali na dalším příkladě:

Vraťme se k panu K., který už několik měsíců pravidelně dochází na fyzioterapii, která mu vždy pomůže a až do nedávna byl spokojený – záda ho nebolela a nemusel do sebe cpát léky proti bolesti. Poslední dobou už není s pokrokem spokojen, stojí to nemalé peníze a jeho drahocenný čas. Začal tedy přemýšlet nad trvalejším řešení a rozhodne se změnit fyzioterapeuta. Podle hodnocení a případně i místa najde někoho, kdo vyžaduje více aktivní zapojení klienta, protože pochopil, že je potřeba jít hlouběji. Po první návštěvě zjistí, že musí ubrat na váze a víc se pohybovat. Dodržuje nové rady, ale záhy zjistí, že se ho kila stále drží a víc se hýbat nemůže, protože mu chybí energie a chuť. Uvědomuje si, že všude jezdí autem a výtahem. Tak začne hledat dále a najde si někoho, kdo dělá výživové poradenství. Tento terapeut mu sestaví jídelníček na míru. Pan K. ho dodržuje a trošku zhubne, blýská se na lepší časy, říká si... Ale hubnutí se brzy zastaví a energie mu stále chybí. I zanevře na tohoto dalšího výživového poradce a hledá dál až najde tradiční čínskou medicínu, kde dostane další výživové doporučení a navíc podpůrné byliny. Začne vše dodržovat a po nějaký čas se mu celkem daří a opět více hubne a oproti předchozí dietě začíná mít i více energie! Trend je mnohem lepší a je očividně o kus dále. Ovšem po čase ho čím dál častěji začnou ovládat chutě na "zakázané" potraviny, kterými jsou sladkosti, kterým často neodolá a doslova sní na co přijde. Už věděl, že tato dietetika dříve fungovala, ale tuší, že něco je silnější než on a začne se pídit po příčině extrémního nutkání po sladkém jídle, která může být psychosomatického původu. Spirála tak pokračuje a opět začne hledat, ale tentokráte z oboru psychosomatiky. Po konzultacích zjišťuje, že mu v životě zřejmě chybí láska, proto si ji nahrazuje sladkým, ale co s tím? Postupně absolvuje psychoterapii, na které zjistí, že má otevřené trauma z dětství, když ho rodiče ve jeho 4 letech dali bydlet k babičce, protože byli oba příliš zaměstnáni svým podnikáním... Pan K. se určitě hodně posunul kupředu a pokud odvede nějakou práci na tomto tématu, tak má velkou šanci, že se mu výrazně zvedne kvalita jeho života.

 
I takto se může vyvíjet naše cesta k harmonii a uzdravení a na této cestě budeme potřebovat různé průvodce, terapeuty, či učitele, kteří nás provedou různými stupni našeho vývoje. A také právě proto vznikl tento portál, který má usnadnit hledání toho pravého terapeuta ve správnou dobu. V předchozích příkladech s panem K. vidíme jak je důležité, že jsou takové rozdíly mezi jednotlivými terapeuty a obory alternativní a celostní medicíny. Větší odborník nemusí mít zdaleka tak dobré komunikační dovednosti a schopnost oslovit hledajícího klienta, jako "lidovější" terapeut, který ovšem dovede s těmito lidmi správně komunikovat a odvést tak mnohem více dobré práce a připravit ho na jeho další cestu za poznáním, za zdravím, za harmonií. 

Buďme si navzájem na této cestě za harmonií a zdravím nápomocní a sdílejme svoje zkušenosti, jednak si tím usnadníme výběr toho pravého terapeuta a druhak tím pomůžeme i sami sobě. Děkujeme za spolupráci.

S úctou tým znamyterpeut.cz


Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Miroslava Matoušková 1. 12. 2015
 

Myslím si, že pan K. je pěkný vzorový příklad....takových je mezi námi víc...


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím