Gynekologické záněty

4. 1. 2017

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát na téma gynekologické záněty. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší - duševní příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Gynekologické záněty

Co jsou to gynekologické záněty?

Častými gynekologickými záněty trpí téměř 40 % žen, avšak není zánět jako zánět. Dle původce vzniku lze gynekologické záněty rozdělit do několika skupin.

Gynekologické záněty mykotického původu
 - Plísňové a kvasinkové infekce nejvíce postihují ženy užívající hormonální antikoncepci. Záněty se projevují pálením při močení a bílým výtokem.

Gynekologické záněty bakteriálního původu
 - Jedná se o bakteriální infekce, kvůli kterým dochází ke změně pH v pochvě. Záněty bakteriálního původu nejsou přenosné. Rizikem pro vznik bakteriální infekce je kouření.

Gynekologické záněty virového původu
 - Jedná se o virovou infekci, která způsobuje malé špičaté puchýřky na stydkých pyscích. Ty mohou velmi nepříjemně svědit a pálit. Při prasknutí z puchýřků vytéká bezbarvá infekční tekutina.

Gynekologické záněty, které způsobují paraziti

 - Za těmito záněty hledejte parazity v podobě vší, červů, roztočů a jiných cizopasníků, kteří nejsou přenosné pouze pohlavním stykem.

Projevy a příznaky gynekologických zánětů

Každý typ gynekologického zánětu má svá specifika. Za nejčastější příznaky však lze obecně považovat:
-    svědění,
-    výtok, 
-    pálení při močení,
-    bílé povlaky,
-    bolesti při pohlavním styku
-    nepravidelná nebo bolestivá menstruace,
-    bolesti v podbřišku či v kříži,
-    oslabená imunita.

Příčiny gynekologických zánětů

Příčiny častých gynekologických zánětů mohou být špatná životospráva, přemíra sladkostí a kyselinotvorné stravy, hormonální antikoncepce, hormonální nerovnováha, užívání hygienických vložek s obsahem umělých materiálů, 
parfémů a bělidel, 
nitroděložní tělísko, horké koupele, návštěvy bazénů/termálů, těsné oblečení nebo oslabená imunita. V neposlední řadě je příčinou gynekologických zánětů časté střídání sexuálních partnerů a nedostatečná hygiena. 

Diagnóza gynekologických zánětů

Pro získání potřebné diagnózy je vhodná lékařská prohlídka, kterou provede gynekolog spolu s vaginálním vyšetřením. Za pomoci stěru poševního sekretu je provedeno mikroskopické vyšetření, 
aminová zkouška a stanoví se pH poševního sekretu. 

Léčba gynekologických zánětů klasickou medicínou

Na základě gynekologického vyšetření jsou nasazeny potřebné léky. Většinou se jedná o nejrůznější typy antibiotik, antimykotik, čípků a dalších zaváděcích tablet. Na trhu je k dostání i řada volně prodejných antimykotických preparátů, které obsahují kyselinu mléčnou - ta je důležitá pro okyselení poševního sekretu a vytvoření podmínek, které nejsou vhodné k množení nežádoucích organismů.
Nutno ovšem podotknout, že tato klasická léčba řeší pouze výhonek problému a ne jeho hlubokou příčinu, často se záněty vracejí a léčba se musí opakovat i několikrát do roka, časem na antibiotika, antimykotika i čípky tělo ženy reaguje čím dál méně a začne být čím dál těžší se zánětů zbavit.

Pohled psychosomatiky, anebo duševní příčiny gynekologických zánětů

Dle literárních zdrojů, které zkoumají duševní (psychické) příčiny nemocí, jsou gynekologické záněty zhmotněním konfliktů nejčastěji mezi partnery a to hlavně když žena odmítá komunikovat s partnerem o svých pocitech. Často také dochází k tomu, že žena netouží po sexuálním styku s mužem, třeba je na něj zrovna naštvaná, nebo mezi nimi chybí souznění, ale podvolí se k němu "aby byl klid", nebo ze strachu, aby muž nešel za jinou. Kvasinkové záněty dle duševní příčiny ukazují na nespokojenost v partnerství, buď ve stávajícím, nebo nespokojenost se sebou v partnerství.
Problémy v oblasti podbřišku také ukazují na nepřijetí některého aspektu ženství, např.aspekt matky, nebo milenky.

Léčba a prevence gynekologických zánětů pomocí metod alternativní medicíny

Gynekologické záněty mají spoustu hlubokých a rozmanitých příčin, vždy (ostatně stejně jako jiné obtíže), začínají v "hlavě", v osobním nastavení, ve vztahu sama k sobě a ke svému ženství, což následně zrcadlí i partnerské vztahy (nebo také frustrující absence partnerství).

Je proto na místě z dlouhodobého a preventivního hlediska pracovat na své sebe hodnotě, uvědomění si sebe sama, nalezení sebe sama a hledat cesty, jak žít v souladu sama se sebou. Pokud žena nalezne svoji jedinečnost a začne žít v souladu s tím, kdo vlastně je, bude tento způsob bytí zdrojem její veliké síly a to se bude zrcadlit i do jejích vztahů s muži. Už jí nebudou muset ubližovat a zneužívat, aby ji tímto chováním probudili k akci práce na sobě a tudíž nebudou reprodukční orgány ženy v disharmonii a nebude vhodné prostředí pro vznik zánětů. Cesta k takovému nalezení sama sebe je často složitá, trvá dlouho, někdy je i bolestivá, protože je potřeba odložit staré nefunkční vzorce chování, ale rozhodně stojí za to. 

Na této cestě ke svému zdravému ženství je vhodné mít vždy nějakého průvodce-terapeuta, protože dokáže často ukázat jiný úhel pohledu a obohatit postoje vnímání. Velmi nápomocná při takové práci může být metoda RUŠ, metoda EFT.

Patologie a nedorozumění ve vztazích odkrývají rodinné konstelace, práci s tělem a myslí propojují bodyterapie z nichž velký úspěch poslední dobou sklízí sexuologická práce s tělem - Sexuological bodywork. K jádru starých emocionálních zranění je možné se dostat pomocí metod Kineziologie-One brain, nebo Cesta (dle Brandon Bays).

Samozřejmě ruku v ruce s prací na své duši, mysli a psychice jde i terapie zaměřená na tělo. Tělu můžeme ulevit od zánětů bylinnou léčbou, například s produkty Diochi, Energy, Gemmoterapie, homeopatie, Bachovy květové esence nebo tradiční čínské medicíny.
Ukazuje se, že bylinná léčba je při boji s opakujícími se záněty daleko úspěšnější než léčba klasickými farmaky, působí sice jemněji, efekt nástupu je někdy pomalejší než u antibiotik, ale tělo se tak léčí do hloubky a k příčině 
a tím se zabraňuje opětovnému výskytu zánětu. 

Prevence gynekologických zánětů

Prevencí je udržovat svoje tělo v rovnováze a harmonii ve všech oblastech života, protože ženský podbřišek je citlivá kontrolka, která skrze svoje problémy signalizuje, že něco v životě ženy není v pořádku.
Pro zdraví ne jen ženského podbřišku je vhodné předcházet příčinám, což znamená vhodně se stravovat, vyvarovat se sladkostem a fast foodům, nosit kvalitní bavlněné spodní prádlo, dbát na hygienu intimních partií - nezůstávat dlouho v mokrém nebo zpoceném prádle. 

Součástí prevence gynekologických zánětů je také pravidelná intimní hygiena. Mezi ženami roste obliba intenzivní očistné kúry pomocí vaginálních tělísek Scarlett, které ač svým složením vycházejí z Čínských tradic, dostaly Pečeť a garance České gynekologické a porodnické společnosti.

Přírodní léčba gynekologických zánětů

Akutně si lze od zánětu pomoci i sama, existuje spousta přírodních produktů, které mají antibiotický, protizánětlivý nebo protivirový efekt. Z volně dostupných a širokospektrálních je například Grepofit, což je účinné přírodní antibiotikum s širokým záběrem od gynekologických zánětů, přes zánět močového měchýře po záněty horních a dolních cest dýchacích. Jedná se o výtažek z grepových semínek a ty, jak je známo, ničí i plísně, kvasinky a všemožné nežádoucí jednobuněčné parazity.

Když je problém virového původu, je vhodné ke Grepofitu přidat i Drags Imun, který dokáže i snížit zvýšenou teplotu, odstraňuje totiž spolu se zánětem i patologickou horkost v organismu.
Harmonizovat ženské reprodukční orgány a tím předcházet vzniku zánětů umí jednička v ženských preparátech oblíbený Gynex.

Skvělým výsledkům se těší i procedura našich prababiček - sedací koupele z kontryhelu. Více o využití kontryhelu zde.

Také tradiční čínská medicína má spoustu bylinných směsí, které umí řešit gynekologické záněty s rychlým nástupem úlevy a současně působí k jádru problému, ale nedoporučujeme tyto bylinné směsi kupovat bez předchozí konzultace s praktikem tradiční čínské medicíny, protože za vznikem zánětů může stát jiná dysbalance, kterou běžný laik neumí posoudit.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Zácpa

Následující díl seriálu o nemocech na téma: Cévní mozková příhoda

 

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Šárka 27. 7. 2017
 

Taky jsem brala na chronický zánět wobenzym a s úspěchem jsem se vyléčila. Taky bych doporučila všem, keré používají různé aviváže pro zjemnění prádla, vyměnit aviváž za ocet. Má stejný účinek, stačí ho přidat do pračky na místo, kde se normálně dává aviváž a prádlo je hezky jemné.

Evelína 23. 5. 2017
 

Dlouho jsem nenarazila na článek, který by přistupoval k problému z různých úhlů pohledu, což je nesmírně důležité. Každému vyhovuje něco jiného, jiné přístupy a každá žena si tu svou příčinu problémů musí často dlouho hledat. Z mé zkušenosti hraje psychosomatika opravdu velkou roli. Hodně mi v této oblasti pomohla jóga a ameditace. To samotné samozřejmě nestačilo, držela jsem také protikasinkovou dietu a co se týče léčiv, zkusila jsem cestu nejmenšího odporu a to přírodu. Dlouhodobě jsem užívala enzymový preparát wobenzym, používala jsem boraxvé globule a rovněž jsem doma měla k dispozici vždy krém k zevnímu užití.


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím