Chronický únavový syndrom (CFS)

10. 10. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát na téma chronický únavový syndrom a jeho léčba. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší - duševní příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Chronický únavový syndrom (CFS)

Projevy chronického únavového syndromu 

U lidí trpících chronickým únavovým syndromem přetrvává silná únava po dobu alespoň 6 měsíců a neodezní ani po dostatečném spánku. Kvůli únavě si takto postižený stěžuje na pokles své výkonnosti pod 50% svého výkonu oproti stavu před onemocněním. Pro splnění zařazení do této diagnózy musí být vyloučeny ostatní příčiny, které by mohly potenciálně způsobovat únavu (např. onkologické onemocnění, infekční onemocnění, autoimunitní choroby, duševní poruchy a další). Příznaky chronického únavového syndromu jsou nejčastěji zvýšená teplota, bolesti v krku, zvětšené nebo bolestivé mízní uzliny, bolesti svalů, kloubů a hlavy, poruchy spánku, deprese, úzkosti nebo zapomětlivost.  

Příčiny vzniku chronického únavového syndromu dle západní medicíny

Odborníkům klasické medicíny se doposud nepodařilo odhalit specifickou příčinu vzniku chronického únavového syndromu. 
Za pravděpodobně rizikové faktory jsou však považovány:
 - příliš hektický životní styl s nedostatkem odpočinku a spánku
 - viry a bakterie, které běžně přebývají v lidském organismu v latentním stavu (např.chlamýdie, borelie, herpes viry, a jiné), jenž se v náročnějším životním období    mohou nadměrně přemnožit
 - oslabený imunitní systém, časté stonání
 - zvažují se také dědičné vlivy

Příčiny vzniku chronického únavového sandromu dle východní medicíny

Východní (čínská) medicína, má oproti západní (klasické) medicíně v tomto onemocnění už více jasno. Díky tomu, že východní medicína pracuje s ukazateli, kterými se západní medicína nezabývá, má v otázkách chronického únavového syndromu východní medicína informační převahu. Tradiční čínská medicína pracuje s pojmy jako "prázdnota krve", "prázdnota energie (Qi)", "vyčerpanost ledvin", "prázdnota JINu", "prázdnota JANGu" a jiné. Díky těmto úhlům pohledu dokáže přesně zjistit, proč u daného jedince k chronickému únavovému syndromu došlo. Můžeme si to představit jako jemnější diagnostické nástroje než jsou např. krevní testy, UTZ, nebo magnetická rezonance. Lékař nebo terapeut tradiční čínské medicíny dokáže diagnostikovat s poměrně velkým předstihem, že se propad do této chronické fáze únavy a vyčerpanosti už blíží.

Pohled psychosomatiky, aneb "duševní příčiny" chronického únavového syndromu

Jestliže se únava stala dlouhodobou a chronickou, svědčí to o dlouhotrvající nerovnováze mezi výdejem a čerpáním (obnovou) osobních sil/energie. Dotyčný tak dlouho více vydával než čerpal až začal spotřebovávat i svoje rezervy. Vyčerpat svoje rezervy znamená sáhnout si fyzicky i psychicky na dno a dostat se do propadu, ze kterého už se velmi nesnadno dostává. K takovým situacím dochází nejčastěji když člověk sejde ze svojí životní cesty, většinu času dělá práci, kterou vůbec dělat nechce, tráví čas na místě, na kterém vůbec nechce být, případně také s lidmi, se kterými nechce být. Tyto nevyhovující situace člověka extrémně vyčerpávají a málokdy stačí obyčejný odpočinek k dostatečné kompenzaci a obnově sil. A sil postupně ubývá, nejdříve kradmo a nepozorovaně, ale později už si toho nejde nevšimnout, rezervy jsou téměř vyčerpané a chronická únava nejde zahnat. 

Řešením je spojit se se svým středem, objevit plán svojí duše, touhu svého srdce, svoje poslání a svoje silné stránky a tomu se začít věnovat. Většinou dojde k totálnímu vyčerpání proto, aby člověk dopadl až na dno a tam se zklidnil, ztišil a znovu si uvědomil, co vlastně v životě chce a kdo vlastně ve skutečnosti je. Relativní "výhodou" lidí pohybujících se na samém dnu je to, že jsou velmi přecitlivělí a často jim právě v těchto stavech naprosté vyčerpanosti jde ladit se na svoje nitro a slyšet svůj hlas. Ti, co tím prošli vědí, že je to svým způsobem dar a příležitost obrátit svůj život radostnějším směrem, který je více v souladu s jejich osobností. 

Je to ale nesmírně náročné období, často právě lidé trpící chronickým únavovým syndromem trpí současně i depresemi, protože nedokáží uchopit tuto svoji přecitlivělost, která je tam ale jako jejich pomocník, aby se dokázali lépe spojit se svým nitrem a zjistit, co v životě dělali špatně, že se dostali až do takové vyčerpanosti.

Druhou velmi častou duševní příčinou je neustálé přeceňování svých sil, neustále chceme sobě i ostatním něco dokazovat, protože si myslíme, že jen jako extra výkonní, pracovití a schopní budeme přijatelní/milovaní/obdivovaní. To jsou většinou programy z dětství získané například takhle:"ty jsi ale pomocník/pracovitý chlapeček, takového tě má maminka ráda". Spojíme si v hlavě, že lásku, ocenění a přijetí nedostáváme jen tak za to, že jsme jací jsme, ale musíme proto něco udělat. A pokud jsme bezpodmínečné přijetí v dětství nedostali, pořád nám to chybí a snažíme se to získávat následně celý život...a tak makáme a makáme, neustále se honíme, téměř zničíme sami sebe, abychom sobě nebo ostatním dokázali, že za něco stojíme. Až padneme na dno a tam, když už nezbývá moc sil cokoliv dělat, začneme zjišťovat, kdo vlastně jsme a za co vlastně stojíme když neděláme nic/nebo jen velmi málo oproti tomu, co dřív. Tento náročný proces většinou potřebuje pomoc z venčí - psychoterapeuta, nebo nějakého průvodce.

Léčba chronického únavového syndromu klasickou medicínou

Jelikož klasická medicína přesně neví, proč chronický únavový syndrom vzniká, nedokáže ani léčit jeho příčinu. Léčba se tady zaměřuje jen na tlumení symptomů. Na bolesti se předepisují analgetika, na záněty antibiotika, na potíže se spánkem se podávají léky na spaní, na deprese a úzkosti se podávají antidepresiva, na zvýšení energie se podávají preparáty zvyšující energii.

Léčba chronického únavového syndromu s pomocí metod alternativní medicíny

V první řadě je u alternativní/přírodní léčby únavového syndromu nutná práce s psychikou, protože jak bylo psáno výše - člověk se do chronické únavy dostal kvůli špatnému nastavení "v hlavě". Pomocná může být terapie Cesta (dle Brandon Bays), hypnoterapie, kineziologie (One Brain), metoda RUŠ nebo může být také pomocné najít si vhodného terapeuta-senzibila z parapsychologických metod.

Neméně prospěšné nástroje jsou bezesporu astrologie, numerologie a horoskopy. Již dávno lidé věděli, že okamžik našeho zrození určuje naše budoucí směřování a také naše vlohy, talenty, silné a slabé stránky a v neposlední řadě dokáže hodně vypovídat vůbec o celé naší osobnosti. Lidé, kteří sešli ze své pravé životní cesty se musejí znovu najít a právě odpověď na otázku :"kdo vlastně jsem" mohou dát hvězdy a datumy.

Další nástroj, jak najít sami sebe a svoje talenty je projekt Móda a duše, který vlastně o módě není skoro vůbec, ač tak na první pohled vypadá. Je o hledání své vlastní podstaty. Typologie osobností vychází z několik tisíc let starého I-ťingu (Kniha Proměn) a má opravdu hloubku. Ti, kteří se díky této metodě našli, pocítili úlevu, absolutní sebepřijetí a jejich život díky tomu mohl nabrat ten správný směr.

Někomu se při hledání sama sebe osvědčila typologie Eneagram, jiní zase nedají dopustit na typologii osobností dle systému Dynamika bohatství

Byla vyvinuta již velká pousta sebepoznávacích typolologií a metod, které vedou k poznání sebe a sama. Je na každém, kterou si vybere. Dají se i kombinovat, protože průnik jejich výstupu se bude ve své hlavní podstatě shodovat.

Součástí celostní léčby chronického únavového syndromu je samozřejmě i péče o fyzickou oblast. Jedničkou v péči o tělo je bezesporu tradiční čínská medicína (TČM), protože ta umí diagnostikovat už i na jemné úrovni pravé příčiny fyzického oslabení, tudíž si ví s tímto problémem rady. Někdy je potřeba k TČM přidat ještě Homeopatii, protože ta dokáže lépe uvolnit psychické příčiny a tím se podpoří efekt léčby pomocí TČM. Obzvláště v tomto případě je "spolupráce" těchto dvou metod - tradiční čínské medicíny a homeopatie velmi přínosná.

Jak si můžeme pomoci sami?

Chronická únava/chronický únavový syndrom je již tak pokročilé a zacyklené onemocnění, že bez pomoci lze jen těžko léčit až k samotnému jádru. Na přechodnou dobu než si vyhledáte odbornou pomoc, ale můžete zkusit v boji proti únavě přírodní životabudiče, jako například Stimaral, Revitae, nebo Vitaflorin.

Pavla za Tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Cysty a myomy

Přečtěte si další díl seriálu o nemocech na téma: Ateroskleróza, kornatění tepen

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Antonín Hlavinka 11. 10. 2016
 


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím