Tělo se uzdraví samo

13. 9. 2018

Někdo je dřevo, někdo zase ohebný jak proutek. Někdo má v očích plamínky, jiný je zase hodně přízemní. Jeden může být ostrý jako břitva a druhý plyne jako horská stroužka :-). Nemluvím o charakteru člověka, jen jsem chtěl přiblížit pět základních prvků, které jsou základem pro život. Jedná se samozřejmě o dřevo, oheň, zemi, kov a vodu.

Tělo se uzdraví samo

Každý máme v sobě těchto pět prvků a to v různém poměru v závislosti na tom, co jste si na tento svět přinesli a pak, kam jste to v životě dotáhli. Aby se nám dobře žilo, tak těchto pět prvků musí být v rovnováze, stejně tak jak jsou v rovnováze v přírodě.

Pokud nejsou v rovnováze, tak logicky vzniká disharmonie a později nemoc. Je tedy velmi důležité vědět v jakém momentálním stavu máte těchto pět prvků, pokud se necítíte ve své kůži, nebo nejste zcela zdraví a v psychické pohodě!

Do jisté míry funguje v těle i přírodě samoregulace těchto prvků a to tak, že pokud se začne dřevo hodně rozrůstat, tak ho kov oklestí a tím zklidní, pokud vzplane silný oheň, tak jej voda dokáže uhasit, pokud se zdivočí země, tak ho dřevo zpevní svými kořeny, pokud se zblázní kov, tak ho svým žárem roztaví oheň a pokud dojde k záplavě vody, tak tu srovná svými břehy země.

Bohužel někdy se některý prvek zblbne natolik, že ani kontrolní prvek nemá tolik síly, nebo je také rozkolísán a pak se bohužel nemůžeme spolehnout na samoregulaci a po čas vzniká patologie, soukolí se zastavuje a problém je na světě. Pak je potřebná vnější intervence a prvek srovnat a to buď stravou, bylinami nebo i vlídným slovem a pohybem :-).

Dnes už je naštěstí celkem pestrá paleta terapeutů tradiční čínské medicíny, kteří jsou schopni nerovnováhu odhalit a pomocí různých efektivních nástrojů srovat a tím vás i uzdravit. Někoho uzdraví trvale, protože změní i dosavadní špatné životní návyky, které ho předtím vykolejily. Ale často se po čase pacienti vracejí a problémy se projeví znova, jak je to možné? 

Problém je v tom, že do vínku máme dáno všelijaké zastoupení prvků a jen relativně málo lidí má "všech 5 pohromadě" :-), samozřejmě prvků. Takový člověk je tak celkem stabilní a musí žít už fakt blbě, aby si na něj nějaká nemoc přišla. TČM je geniální nástroj na zjištění aktuálního stavu a návratu do relativní rovnováhy, ale pro trvalé řešení znali dávní čínšti mistři jiné nástroje. 

O jednom takovém velmi silném a efektivním nástroji, taoistické kosmologii (astrologii), pojednává tento ebook. Uričtě doporučujeme přečtení a zamyšlení se nad svoji životní cestou, třeba vás namotivuje informace, že v základu tohoto učení "jel" i Carl Gustav Jung dokonce přes 30 let svého života ;-).

Hodně inspirace a hezké čtení.


Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Ing Jana Travnickova RHom 9. 6. 2021
 

Hezky napsane :)

Lenka 2. 11. 2019
 


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím