Studie Harwardu ukazuje, jak může přerušované hladovění prodloužit život!

3. 6. 2018

Co je přerušované hladovění? Asi nejsnadnější verze toho půstování je mít tzv. 16ti hodinová hladová okna. Čili najíme se naposledy v 8 večer a další jídlo pozřeme až ve 12 hodin další den. Pak opět klasicky jíme do 20:00 a tak stále dokola. Případně můžeme jeden den v týdny vysadit jídlo úplně a pak postupně přidávat další den. Nebo střídat dny půstu a klasickým režimem, apd. Variant je hodně a každému bude sedět jiná. Ale za zkoušku nic nedáte, jen získáte ;-)

Studie Harwardu ukazuje, jak může přerušované hladovění prodloužit život!

Manipulace s mitochondriálními sítěmi uvnitř buněk - a to buď omezením stravy nebo genetickou manipulací, která to napodobuje - může podle nové studie Harvardské univerzity (Chan School of Public Health) prodloužit život a podpořit zdraví.

Tato studie vrhá světlo na základní biologii poklesu schopnosti buněk zpracovávat energii v průběhu času, což vede ke stárnutí a nemocem související s věkem, což by mohlo podporovat zdravé stárnutí.

Mitochondrie - struktury produkující energii v buňkách - existují v sítích, které dynamicky mění tvar podle poptávky po energii. Jejich vlastnost tvorby energie klesá s věkem a dosud se nevědělo proč tomu tak je. V této studii výzkumníci ukázali příčinnou souvislost mezi dynamickými změnami tvarů mitochondriálních sítí a dlouhověkostí.

Vědci používali C. elegans (červy nematodů), kteří žijí jen dva týdny, a umožňují tak studium stárnutí v reálném čase v laboratoři. Mitochondriální sítě uvnitř buněk typicky přepínají mezi fúzovanými a fragmentovanými stavy. Vědci zjistili, že omezování stravy červů nebo napodobení dietních omezení prostřednictvím genetické manipulace udržuje mitochondriální sítě ve fúzovaném nebo "mladistvém" stavu. Navíc zjistili, že tyto mladé sítě zvyšují svoji životnost tím, že komunikují s organickými látkami nazývanými peroxisomy, které upravují metabolismus tuků.

"Naše nálezy otevírají nové cesty při hledání terapeutických metod, které sníží pravděpodobnost vývoje onemocnění souvisejících s věkem." říká členka studie Heather Weir.
Vedoucí studie William Mair k tomu dodává: "Naše práce ukazuje, jak důležitá je plasticita sítí mitochondrií a tedy přínos půstu. Pokud zablokujeme mitochondrie pouze v jednom stavu, úplně zabraňujeme účinkům půstu nebo dietního omezení na dlouhověkost.

Další práce vědců bude zkoumátí tohoto efektu u savců a jeho vliv na obezitu a zvýšené riziko vzniku nemocí při stárnutí.

zdroj studie news.harward.edu

Tým znamyterapeut.cz


Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím