Infarkt

12. 1. 2017

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát na téma infarkt. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší - duševní příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Infarkt

Co je to infarkt?

Ačkoliv se mnoho lidí domnívá, že infarkt souvisí přímo se srdcem, není to úplně pravda. Infarkt je totiž v obecné rovině odumření tkáně. A nemusí se jednat přímo o srdeční tkáň. Infarkt postihuje i mozek, ledviny, míchu a další orgány, stejně jako svaly, vazivo či kosti.

Odumření tkáně neboli infarkt způsobuje pokles či zástava přívodu okysličené krve do tkání. Každá tkáň ale na absenci kyslíku reaguje rozdílně. Nejvíce citlivými tkáněmi jsou mozek, mícha, srdce a ledviny, jejichž tkáně odumírají záhy po vzniku infarktu. Naopak málo citlivé na nedokrvení jsou kosti, tukové tkáně a vazivo.

Samotnému infarktu předchází ischemie neboli nedokrvení tkáně. Ischemie se v závislosti na místě výskytu, velikosti krevní zácpy a celkovém oběhu krve v organismu může vyvinout až právě do fáze infarktu.

Nejzávažnější druhy infarktu

-          Infarkt myokardu

-          Infarkt mozku

-          Infarkt plic

-          Infarkt sleziny

-          Infarkt ledviny

-          Infarkt jater

-          Infarkt tenkého střeva

Projevy a příznaky infarktu

Příznaky a projevy odumření tkáně se liší podle druhu prodělaného infarktu. Pokud infarkt postihne svalovou tkáň, vazivo či kosti, dochází většinou k znecitlivění místa, případně omezení hybnosti. Jestliže infarkt postihne orgány citlivé na prokrvení, jsou příznaky mnohem více patrné.

Příznaky infarktu myokardu

-          zvýšený tlak a bolest na hrudi

-          pocit plnosti nebo naopak stažení hrudi

-          bolest na ramenou, krku nebo na pažích

-          nevolnost, zvýšené pocení

-          pocit úzkosti

-          zhoršené dýchání

-          poruchy vědomí

Příznaky infarktu mozku – cévní mozkové příhody

-          ochrnutí některé části těla

-          bolest a motání hlavy

-          zvracení

-          ztráta vědomí

-          porucha paměti, mluvení, zraku

-          porucha citlivosti

-          epileptické záchvaty

-          náhlá změna chování

-          špatná orientace v místě a času

-          problémy s rovnováhou

Příčiny infarktu

Příčinou infarktu je ucpání tepny, která přivádí kyslík do tkáně postiženého orgánu. Vlivem absence kyslíku následně dochází k odumření tkáně.

Ucpání tepny je nejčastěji způsobeno překážkou uvnitř cévy, zevním stlačením cévy či poruchou cévní stěny. Příčinou infarktu nemusí být pouze úplné zamezení průtoku okysličené krve. K nedokrvení neboli ischemii dochází také v případech, kdy je tepna zúžená a nestačí dostatečně tkáň zásobovat okysličenou krví. K infarktu také může dojít vlivem prudkého poklesu krevního tlaku.

Infarktu většinou předchází ateroskleróza, neboli kornatění tepen. (Více o tom v článku Ateroskleróza, kornatění tepen).

Diagnóza infarktu

Diagnóza potvrzující infarkt se mírně liší podle oblasti, kterou infarkt postihl. Při určení infarktu myokardu jsou stěžejní pacientovi příznaky, zejména bolest na hrudi. Diagnóza se dále zpřesňuje EKG vyšetřením a zvýšeným výskytem srdečních bílkovin v krevním rozboru.

U mozkového infarktu, infarktu plic, ledvin a dalších tkání se k přesné diagnóze používá vyšetření pomocí počítačové tomografie známé jako CT vyšetření.

Léčba infarktu klasickou medicínou

Při infarktu myokardu hraje stěžejní roli čas, za který se pacient dostane na specializované nemocniční pracoviště. V prvotní fázi lékař pacientovi nitrožilně podává léky na ředění krve, rozšíření tepen a proti bolesti.

V druhé fázi následuje odstranění samotné příčiny infarktu, tedy zprůchodnění ucpané tepny, které zpravidla provádí kardiochirurgie.

Pohled psychosomatiky, aneb duševní příčiny srdečních onemocnění

Nejčastěji dochází k infarktu myokardu, tak se blíže podíváme na jeho duševní příčiny. Srdce, jak víme, je sídlem našeho citu, tudíž jsou srdeční onemocnění způsobena disharmonií v citové oblasti. Srdečními onemocněními jsou nejčastěji postiženi ti, kteří nedávají citům žádnou váhu a tvrdě prosazují jen rozum. Stávají se tvrdí, studení a necitlivý. Častěji je to vidět u mužů, ti mají větší sklony protěžovat rozum před citem než ženy, proto také srdečními chorobami a infarktem myokardu trpí častěji muži.

Oblast srdce oslabuje také přehnaná orientace na materiální a světské hodnoty na úkor pěstování upřímných a láskyplných vztahů. Přehnaná kritičnost k ostatním, snaha měnit ostatní k obrazu svému ukazuje též na absenci lásky a také škodí volnému proudění energie v našem srdci.

Za velmi destruktivní emoci, která velmi škodí (nejen) srdci je nenávist. Je to pravý opak čisté lásky a čím je tato emoce silnější, tím více dokáže škodit. Negativní energie ve formě nenávisti se na fyzické úrovni vybíjí ve formě křečí srdeční tepny.

Prevence infarktu

Základní prevencí infarktu je zdravá životospráva, dostatek aktivního pohybu a optimální tělesná hmotnost. Zároveň také pěstování láskyplných vztahů s našimi blízkými a schopnost vnímat svoje city a neupozaďovat je ve prospěch rozumu. K uvedeným základním faktorům prevence je vhodné pravidelně kontrolovat krevní tlak a podstoupit preventivní kontrolu u lékaře včetně rozboru krve, který odhalí například zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi.  

Riziko infarktu zvyšují

-        nadváha

-        nezdravá životospráva

-        nedostatek pohybu

-        kouření a pití alkoholu

-        nadměrné solení

Vhodná součást prevence je také užívání přírodních produktů. Například produkty Korolen a Venisfér účinně harmonizují i detoxikují celý kardiovaskulární systém.

Celitin zase snižuje hladinu cholesterolu, tím brání rozvoji/vzniku aterosklerózy, ředí krev a zabraňuje vzniku krevních sraženin.

Hladinu cholesterolu dokáže snižovat i Vitamarin, obsahující rybí tuk, navíc chrání tepny a cévy a stejně tak jako Celitin zabraňuje vzniku/rozvoji aterosklerózy. Navíc má protizánětlivé působení.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

……..Předchozí díl ze seriálu o nemocech na téma: Chřipka

Následující díl seriálu o nemocech na téma: Rakovina tlustého střeva

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním, příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím