Cysty, myomy

8. 10. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát na téma cysty, myomy a jejich léčba. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší - duševní příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Cysty, myomy

Co jsou cysty a myomy?

Cysty a myomy jsou vzniklé nežádoucí útvary, které se objevují nejčastěji na ženských pohlavních orgánech. Myomy jsou nezhoubné nádory tvořené hladkou svalovinou dutých orgánů - nejčastěji v děloze a dutých orgánech v trávícím traktu. Cysty jsou od okolní tkáně ohraničené, duté útvary, vznikají na vaječnících, v prsou, dále potom v játrech nebo v ledvinách. Mohou jen tak být přítomny aniž by činily nějaké potíže, ale také mohou být zdrojem obtíží - nejčastěji bolesti a v případě gynekologických útvarů zdrojem nadměrného krvácení, nepravidelností krvácení, nebo krvácení mimo menstruaci. Jejich odhalení je poměrně snadné a nebolestivé díky ultrazvukové diagnostice.

Příčiny vzniku cyst a myomů

Dle klasické medicíny jsou příčiny vzniku cyst a myomů doposud nejasné. Vědci jsou však toho názoru, že výskyt těchto nežádoucích útvarů je úzce spjat s metabolickým syndromem. Jestliže metabolický syndrom zahrnuje faktory jako obezita, vysoký krevní tlak, inzulinová rezistence (tudíž cukrovka 2.typu) nebo vysoký obsah tuků v krevní plazmě, je v celku logické, že prvotní příčina vzniku cyst a myomů je ve své podstatě nesprávný životní styl - tzn. nedostatek pohybu, špatná výživa a stresující způsob života.

Projevy a příznaky cyst a myomů

Vzhledem k tomu, že nejčastěji dochází k cystám a myomům na pohlavních orgánech, bude tedy následně v textu pojednáváno o útvarech v oblasti pánve u žen.

Příznaky přítomnosti myomů:

 - velmi silné, někdy i prodloužené menstruační krvácení, často i mimo cyklus
 - důsledkem velkého krvácení bývá anémie (chudokrevnost)
 - bolesti při pohlavním styku
 - bolestivá menstruace (někdy opravdu extrémně)
 - tlak až bolest v podbřišku a někdy až v konečníku
 - problémy s otěhotněním
 - časté a/nebo obtížné močení

Příznaky přítomnosti cyst:

 - nepravidelné krvácení
 - častější nutkání na močení
 - pocit plnosti, někdy až tlaku v břiše

V souvislosti s cystami je nutné také zmínit Syndrom polycystických ovárií (PCO), což je poměrně často se vyskytující hormonální porucha. Diagnostikuje se také sonografickým vyšetřením a jde o nález minimálně 8 malých cyst na vaječnících.

Příznaky polycystických vaječníků tedy jsou například:

 - nepravidelná menstruace
 - slabá menstruace, opožďující se menstruace nebo se menstruace úplně ztrácí (amenorea)
 - dlouhodobě vynechávající ovulace
 - nadměrná hladina mužských pohlavních hormonů
 - časté potraty v ranné fázi těhotenství
 - díky hormonální nerovnováze způsobené PCO dochází k akné v dospělosti, nebo nadměrnému ochlupení zejména v obličeji

 
Léčba cyst a myomů klasickou medicínou

Klasická medicína v současné době nedisponuje žádným řešením, které by přímo řešilo příčinu vzniku cyst a myomů, protože zatím přesně z jejich pohledu není jasná příčina vzniku těchto útvarů. V první řadě se doporučují režimová opatření ve smyslu správné životosprávy a dostatečného pohybu, protože obezita je nejčastějším doprovodným jevem. Z "léků" se potom podává nejčastěji hormonální antikoncepce, která řeší příznaky problémů (například nepravidelné a nadměrné krvácení). Další pomocí je podávání v druhé polovině cyklu hormonů gestagenů, které pokud chybí ovulace, suplují funkce žlutého tělíska.

V případě, že má cysta nebo myom větší rozměry, následuje chirurgické odstranění ať už klasicky nebo laparoskopicky.

 

Pohled psychosomatiky, aneb "duševní příčiny" cyst a myomů

Dle literárních zdrojů, které se zabývají duševními příčinami nemocí, jsou cysty a myomy u žen vždy spjaty s otázkou jejich ženství, ať už ve vztahu k partnerovi nebo dětem, tak také ve vztahu sami k sobě, ke svojí vlastní seberealizaci a kreativitě.

Většinou za vznikem nežádoucího útvaru stojí nějaká nenaplněná potřeba. V případě děložních myomů jde často o nenaplněnou touhu po dítěti, tak moc si přejeme, aby nám v děloze vyrůstal nový život, ale nechceme nebo nemůžeme si to dovolit, tak místo toho začne vyrůstat myom, aby zaplnil prázdné místo v děloze. Někdy je nenaplněná touha v podobě nerealizované životní vášně a tím utlumení naší přirozené kreativity v oblasti, kde jsme jedinečné - konkrétně v případě, že žena setrvává v nevyhovujícím zaměstnání a přitom cítí, že její poslání a vášeň je úplně jinde, jenže strach jí nedovolí tuto změnu podstoupit, tak "pláče dovnitř" a vznikají cysty a myomy.

Někdy vznikne cysta nebo myom jako "nádobka na pláč", který pramení z toho, že se necítíme dostatečně milované, ochraňované a hýčkané svým partnerem, což je důsledkem toho, že jsme příliš dominantní, silné, schopné a mužské a tímto svým postojem nedáváme muži po svém boku příležitost být pro nás mužem. Nakonec ucítíme, že nejsme tak silné a drsné jak se děláme, začneme se pod tíhou povinností hroutit a plakat skrytě - protože jsme natolik drsné než abychom pláč přiznaly. Tento skrytý pláč se musí někde uložit - a to se děje uvnitř různých útvarů.


Léčba cyst a myomů s pomocí metod alternativní medicíny

Většina z dnešních žen produktivního věku vyrůstala v době, kdy ještě nebyl propagován tak respektující styl výchovy jako posledních pár let, takže často vlivem tvrdé výchovy, pevné disciplíny, tlaku na výkon a někdy až "studeného odchovu", byly dnešní ženy hned v dětství často "zlomeny", že sami zapomněly, kdo vlastně jsou a co v životě chtějí, co jsou jejich silné stránky, jejich vášně a touhy, protože důležitý byl výkon a spíš podpora té silné, mužské části v nás (logika, vzdělání, atd.). Díky tomu spousta žen ztratila sama sebe, sešla z té své optimální životní cesty a ženy jsou dnes celé "ubolené" a plné vnitřního pláče, který se musí někam uložit, tak rostou myomy a cysty (v horších případech potom samozřejmě nádory).

Proto je dobře, že existuje spousta psychoterapeutických metod a také sebepoznávacích seminářů, které pomáhají ženám znovu se zkontaktovat samy se sebou a najít svoje skryté, opravdové já. Najít sebe a svůj střed, to je základ jakékoliv další léčby. Pomoci tedy mohou jakékoliv psychoterapeutické metody, kdy člověk odstraňuje bloky, které mu brání být sami sebou.

Za poslední dva roky spousta žen našla sama sebe a tím u nich došlo k léčení duše na hluboké úrovni díky kurzům Táni Havlíčkové s projektem Móda a duše aneb klíč k sobě. Název projektu působí na první pohled povrchně, ale o oblékání ve finále vlastně ani není. Je o opravdovém nalezení a poznání sama sebe se svými kladnými i zápornými stránkami, což dokáže dát našim životům ten správný směr. Koncept tohoto projektu vychází z několik tisíc let starého I-ťingu (Kniha Proměn), takže žádná novinka, spíš oprášené staré moudrosti.

Po vykročení na cestu svého sebepoznávání je dalším vhodným krokem vybrat si vyhovující detoxikační metodu, protože cysty i myomy vznikají když je tělo a lymfa plné toxinů.
Samotné působení na fyzickou příčinu vzniku cyst a myomů ovládá na trhu alternativní medicíny snad jen Tradiční čínská medicína (TČM), protože na rozdíl od dnešní klasické medicíny už dávno ve staré Číně znaly příčiny vzniku těchto útvarů, ač tehdy nebyly zdaleka tak rozšířené jako dnes, tak se občas vyskytly a TČM si s nimi věděla rady.
Množí se také zkušenosti, že na zmenšování se cyst a myomů v pánevní oblasti má značný vliv cvičení tantra jógy - konkrétně Mohendžodáro. V tomto cvičení jde hlavně o posilování svalů pánevního dna a tím se daná oblast ne jen zpevní, ale také prokrví a kde je krev - tam je život - tam to proudí a nemůže tam potom už nic stagnovat a shlukovat se do nežádoucích útvarů.


Přírodní léčba cyst a myomů aneb jak si můžeme pomoci samy

Samy si můžeme pomoci zejména tím, že nebudeme svoje tělo přetěžovat nevhodnými potravinami (polotovary, cukry, éčka atd.), které zanášejí tělo toxiny a zatěžují tak lymfatický systém. V každém případě je při výskytu cyst a myomů vždy na místě detoxikace, jejich možností nám příroda nabízí spoustu. Ideální je nechat se celým procesem léčby i detoxikace provázet vhodným vyškoleným terapeutem nebo odborníkem, ale můžeme celý proces začít už samy například popíjením čerstvých šťáv z řepy a/nebo z mrkve, tyto ne jen že detoxikují, ale také vyživují vitamíny a minerály, což je pro uzdravovací proces nezbytné. Méně známý, ale silně detoxikační je také jitrocel kopinatý ať už ve formě čaje nebo sirupu.

Další detoxikační pomocníci jsou například schizandra, ostropestřec, cytosan, aloe vera nebo mladý ječmen.
Účinné při léčbě cyst a myomů na pohlavních orgánech jsou také skvělé bylinkové sedací koupele z řebříčku obecného, jejichž efekt je neprávem opomínaný.

Pavla za Tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Zánět močového měchýře a močových cest

Přečtěte si další díl seriálu o nemocech na téma: Chronický únavový syndrom (CFS)
 

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Dana 22. 9. 2018
 

Všude čtu,že ostropestřec není vhodný pro ženy s myomy a v tomto článku je doporučovàn?

Světlo Na konci tunelu 22. 9. 2018

Dobrý den paní Dano, moje doporučení byliny ostropestřec bylo na základě jeho účinků z pohledu TČM, čili - rozprouďuje stagnaci energie Qi a krve, zejména v dráze jater, vylučuje horké toxiny a vylučuje vlhko. A vzhledem k tomu, že vlhko, hleny a toxiny v kombinaci se stagnací/blokádou energie Qi/krve jsou nejčastější příčiny vzniku těchto různých útvarů, považuji ostropestřec za vhodný v rámci prvních kroků, tak je možno začít. Určitě ale samotný ostropestřec není dostačující, tak proto jak jsem psala - ideálně doporučuji nechat se celým procesem léčby i detoxikace provázet vhodným vyškoleným terapeutem nebo odborníkem.


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím