Chřipka

10. 1. 2017

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát na téma chřipka. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší - duševní příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Chřipka

Co je to chřipka?

Chřipka se řadí mezi nakažlivá virová onemocnění. Jedná se o akutní infekční onemocnění dýchacího systému. V České republice se nejčastěji vyskytuje v období od ledna do března, kdy je takzvaná chřipková sezóna. Nemocný se obvykle léčí 2 až 7 dní.

Původcem chřipky je RNA virus, který do těla proniká skrz sliznici dýchacích cest. Obvykle se vyskytuje chřipka typu A a B. Ojediněle pak chřipka vyvolaná virem C. Nejzávažnější je chřipka typu A, a to z důvodu možné pandemie. Chřipka se šíří jak dechem a kašlem, tak i dotykem od nakaženého.

Projevy a příznaky chřipky

Chřipka se objeví vždy velmi náhle. Z čista jasna člověk, který se těšil plného zdraví, najednou trpí typickými projevy onemocnění, mezi které patří:

-          horečka,

-          pocit zimy,

-          únava,

-          bolest svalů, kloubů a hlavy,

-          nechutenství,

-          průjem či zácpa,

-          malátnost,

-          suchý kašel,

-          přecitlivělost pokožky.

Nejčastějším příznakem chřipky je horečka, a to v rozmezí 38 až 40 °C. Dětské pacienty trápí vyšší teploty, zatímco u starších nemocných lidí je chřipka doprovázena nižší teplotou.

Příčiny chřipky

Mezi nejrizikovější příčinu chřipky patří kontakt s nemocnou osobou, popřípadě s infikovanou osobou, u které prozatím ještě nedošlo k příznakům chřipky. Inkubační doba trvá zhruba 2 až 3 dny.

Dále jsou ohroženi lidé s oslabenou imunitou. K oslabenému organismu nejčastěji dochází v průběhu jiného onemocnění. A zapomínat nesmíme také na věk. I ten se řadí mezi obvyklé příčiny chřipky. Virus nejvíce propuká u malých dětí a starších osob.

Diagnóza chřipky

Lehkou formu chřipky si nemocný diagnostikuje i sám, stejně tak ji sám doma zvládne vyléčit. V případě těžších průběhů je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Lékař provede fyzikální vyšetření, což znamená, že pacienta poslechne a pohlédne do dutiny ústní. Dále provede dle stavu pacienta další pomocná vyšetření - stěr, odběr krve, rozbor moči.

Důležité je nic nepodcenit. V opravdu vážných případech v průběhu nemoci mohou nastat komplikace, které vedou k zánětu plic či k postižení mozkové tkáně.

Léčba chřipky klasickou medicínou

Klasická medicína na chřipku ordinuje klid na lůžku. Dle doporučení lékaře jsou podávány antipyretika na snížení horečky, analgetika na mírnění bolesti a antitusika na tlumení kašle. Důležitou součástí léčby je pravidelný příjem tekutin. V případě těžkého průběhu chřipky předepisuje lékař i antivirotika. Pokud dojde k bakteriálním komplikacím, nasazují se antibiotika, která v případě čistě virové infekce ale nemají žádné opodstatnění.

Pohled psychosomatiky, aneb duševní příčiny chřipky

Chřipka je vlastně taková zkouška našeho imunitního systému a tím pádem zpětná vazba pro nás, zda svůj život vedeme harmonicky, nebo se přetěžujeme. Jak jsme si jistě všichni všimli-když dojde k tak zvané chřipkové epidemii, nejčastěji v zimě, tak ač jsou všechna veřejná místa zajisté promořená viry, tak chřipku ale dostanou jen někteří. Dostanou ji ti oslabení, ať už oslabení díky příliš nízkému, nebo naopak příliš vysokému věku a nebo ti, kteří žijí hektickým nevyrovnaným životem s nedostatkem spánku, s nedostatkem otužování na čerstvém vzduchu a se špatnou životosprávou. Pro ty je zároveň toto onemocnění vzkaz od těla „zpomal, odpočiň si a zkus přemýšlet, co můžeš změnit, aby tvoje kondice byla lepší“.

Je to prostě příležitost poskládat si priority a něco změnit. Kdo neposlechne budíček v podobě chřipky a po vyléčení pokračuje ve svém zběsilém životním tempu dál, koleduje si o hlasitější budíček v podobě závažnější nemoci, nebo opět chřipky, ale s horším průběhem.

Prevence chřipky

V první řadě je prevencí život v souladu s potřebami těla, spánek, pohyb, čerstvý vzduch, přiměřená strava. Dále je možné pomoci tělu zvýšit imunitu pomocí přírodních prostředků jako je například Flavocel, který obsahuje vitamín C v kombinaci s bioflavonoidy, má protivirové a antibakteriální působení a tím přirozeně posiluje imunitu.

Další možnost přírodní prevence je užívat Vironal, působí proti široké škále virů a když dojde ke kontaktu s nakaženým, má naše imunita náskok než bychom se vůbec dozvěděli, že probíhá boj s patogenem. Někdy ani nezjistíme, že tento boj proběhl, protože se nám neprojeví žádné příznaky, Vironal to „vybojoval“ za nás.

Skvělý pomocník v oblasti prevence je také sprej Spiron, který ne jen, že úchvatně provoní místnost, ale obsahuje účinné éterické oleje, které desinfikují ovzduší. Současně také uvolňuje dýchací cesty a působí proti kašli.

Je možné nechat se v rámci prevence očkovat proti chřipce, ale když odhlédneme od možných nežádoucích účinků očkování, tak je otázkou, jak moc velký to má smysl, protože chřipku může způsobit přes 200 různých virů, jejichž kmeny se neustále mění.

Přírodní léčba chřipky

V akutním stádiu chřipky se nejvíce osvědčuje přírodní širokospektrální antibiotikum Grepofit, který má jak silné antibakteriální, tak i antivirové účinky. Dokáže aktivovat imunitu, zkracovat dobu onemocnění a někdy dokonce při včasném nasazení v maximální dávce 9 tablet denně dokáže zastavit rozvoj onemocnění. Čím dříve se nasadí, tím je větší šance nemoc utnout, proto je vhodné jej mít jako základní součást domácí přírodní lékárničky.

Další bojovník s viry, bakteriemi a toxiny je Drags Imun, jehož účinky jsou dnes už i vědecky prokázané. Kromě svého antibakteriálního, antivirového a antioxidačního působení dokáže také účinně snižovat horečku.

Důležitou součástí přirozené léčby je kromě těchto dvou základních produktů také dostatečný pitný režim, omezení jídla a nutný klid na lůžku.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

Předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Cévní mozková příhoda

Následující díl seriálu o nemocech na téma: Infarkt

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím