Ateroskleróza, kornatění tepen

20. 10. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát na téma ateroskleróza a její léčba. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší - duševní příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Ateroskleróza, kornatění tepen

Co je ateroskleróza

Ateroskleróza je dlouhodobé degenerační onemocnění, kdy dochází k ukládání aterogenních látek, nejčastěji tuků-lipidů na stěnách tepen. Při počínající ateroskleróze dojde k poškození a zdrsnění vnitřní strany tepen, na tomto zdrsněném povrchu vnitřní strany tepen se potom snadno zachytávají aterogenní látky, které jsou přenášeny krví. Zachytávané látky se postupně začnou hromadit a způsobovat zúžení průsvitu tepen, v horším případě jejich úplný uzávěr. Krev následně nemůže volně proudit do ostatních částí těla.

Jde o civilizační onemocnění, které neustále narůstá a je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v ČR i ve vyspělých zemích.

Příčiny vzniku aterosklerózy (kornatění tepen)

Faktorů, které způsobují toto onemocnění je více, ale společné mají jedno - souvisí se špatným životním stylem. Konkrétně jde například o tyto faktory:

 - obezita, kouření
 - vysoký tlak, stres
 - nedostatek pohybu
 - nadbytečný příjem tuků, porucha metabolismu tuků nebo cukrů
 - vysoký LDL cholesterol
 - poruchy výstelky uvnitř tepen

Příznaky aterosklerózy

Z počátku onemocnění nejsou dlouhou dobu znatelné žádné příznaky, takže nemocný dlouho nic netuší a postupně dochází k zužování průsvitu tepen a oblasti, které mají dané tepny zásobovat krví nejsou dostatečně prokrveny. 
Příznaky a projevy závisí na tepenném úseku, který je postižen:

 - jestliže jsou postiženy tepny, které zásobují oči, dojde k postižení očního nervu, případně slepotě
 - jestliže je ateroskleróza na mozkových tepnách, začne docházet ke změnám v psychice, demenci či náhlé cévní      mozkové příhodě (mrtvice) s následným ochrnutím
 - jestliže jsou postiženy srdeční tepny, dochází buď k infarktu myokardu, nebo ischemické chorobě srdeční
 - jestliže jsou postiženy tepny ledvin, může dojít až k selhání ledvin
 - při postižení tepen dolních končetin může docházet k jejich bolestem, kulhání, nebo pocitům chladu

Léčba aterosklerózy klasickou medicínou

Základem léčby jsou režimová a dietetická opatření. Například:
 - pravidelný pohyb a cvičení 
 - výrazné omezení konzumace tuků, zejména živočišných
 - omezení (až zákaz) konzumace alkoholických nápojů
 - omezení užívání soli

Pokud režimová a dietetická opatření nestačí, je potřeba zahájit medikamentózní léčbu s cílem upravit množství cholesterolu.

Pohled psychosomatiky, aneb "duševní příčiny" aterosklerózy (kornatění tepen)

Literární zdroje zabývající se psychosomatikou hovoří o příčině aterosklerózy v povahových vlastnostech a životních postojích jako jsou například tvrdohlavost, nepružnost, nepřístupnost nebo strnulost. Člověk s těmito vlastnostmi je tak nepružný, že u něj na fyzické úrovni dochází k různým blokádám, stagnacím a zánětům(=vnitřním konfliktům).

Pokud tyto neprospívající vlastnosti otočíme do pružnosti, ohebnosti, vstřícnosti a začneme brát životní překážky jako výzvy nebo příležitosti k lepším změnám, začne se v životě tvořit radost, která následně zprůchodní všechny naše tepny. Kde je mentální zatvrzelost, je i tělesná zatvrzelost a tepny kornatějí a tvrdnou.

Léčba aterosklerózy s pomocí metod alternativní medicíny 

Stejně jako u většiny jiných onemocnění je základem celostního přístupu k léčbě ošetření naší psychiky - našeho vnitřního nastavení. Základem tady je najít v životě uvolněnost, začít plynout, změkčit se, zbavit se úzkostí a strachů, které nás "šněrují", důvěřovat proudu života, protože jen tak půjdou další kroky snáze.
K práci se svým vnitřním nastavením je možné použít jakoukoliv z psychoterapeutických nebo parapsychologických metod.

Pro nepružné, úzkostlivé nebo strnulé lidi je ideální začít si alespoň lehce osvojovat principy východního učení TAOismus. TAOismus je o plynutí, volné se přizpůsobování životním změnám, nelpění, důvěra v přirozený proud života. Více o TAO např. zde: Taoismus

Dále je přínosné ladit svoje tělo bylinnou léčbou, protože klíčový u tohoto onemocnění je správný metabolismus tuků a cukrů, zdravá kondice vnitřního povrchu tepen a ostatní faktory, které jsou bylinnou léčbou snadno ovlivnitelné.

Jak si můžeme pomoci sami?

Základem je vyvážená strava a dostatek pravidelného pohybu. 
Harmonizovat a detoxikovat celý kardiovaskulární systém můžeme buď pomocí produktu Korolen, nebo Venisfér
Podpořit metabolismus tuků můžeme pomocí produktu Regalen.
Vitamarin má protisklerotický účinek na cévní stěny, snižuje hladinu cholesterolu a navíc je protizánětlivý. 
Celitin také snižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje rozvoji aterosklerózy a navíc ředí krev a zabraňuje vzniku krevních sraženin. 
Flavocel je významný antioxidant, předchází vzniku krevních sraženin a také snižuje hladinu cholesterolu. 
Vitaflorin dodává důležité vitamíny, zejména vitamín B6, B12 a kyselinu listovou, jenž jsou nezbytné pro správný metabolismus homocysteinu. 

Pavla za Tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Chronický únavový syndrom (CFS)

Přečtěte si další díl seriálu o nemocech na téma: Afty, opary

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím