Angína, bolest v krku, zánět mandlí

27. 10. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát na téma angína a její léčba. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší - duševní příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Angína, bolest v krku, zánět mandlí

Co je angína?

Angína je celkem časté onemocnění, jelikož se šíří vzduchem. Může být jak virového, tak i bakteriálního původu. Viry způsobují angínu především Epstain-Baarové, nebo herpetické viry. Co se týče bakterií, tak jsou na vině především streptokok a stafylokok. Inkubační doba od napadení je 1 až 3 dny. Nejčastěji angíně podléhají děti, nebo osoby s oslabeným imunitním systémem. Angínu je nutné vždy dostatečně vyléčit, jinak hrozí vážné zdravotní následky, které se mohou projevit i za několik let, například postižení kloubů nebo srdce.

Příznaky angíny jsou především 

 - bolesti a škrábání v krku
 - potíže s polykáním
 - zduření mandlí a na nich bílé tečky (čepy)
 - někdy i bolesti uší
 - zduření mízních uzlin
 - ucpaný nos
 - únava, bolesti kloubů a svalů
 - většinou i horečka

Příčiny angíny

Všeobecně se jako příčina označuje oslabený imunitní systém a následné napadení viry nebo bakteriemi šířící se vzduchem.

Celostní medicína se ale na angínu dívá jako na důsledek nerespektování ročních období. Nejčastější prohřešky, které zvýší náchylnost k angíně jsou například zimní pobyty v tropických zemích, nebo také nerespektování zimního zklidnění se. Zima je období, kdy se v přírodě vše zklidní a odpočívá a toto by měl respektovat i člověk a zbytečně se nevysilovat přílišnými aktivitami venku.

Léčba angíny klasickou medicínou

Pokud je angína bakteriálního původu, obvykle se nasazují antibiotika (penicilin), nebo jiné léky v závislosti na výsledcích stěrů z krku. Současně se podávají léky na tišení horečky, případě léky proti bolesti, protože angína může být také velmi bolestivé onemocnění. Jako podpůrná léčba se doporučují také kloktadla a Priessnitzův obklad. 
Při často se opakujících angínách lékaři doporučí odstranění mandlí. Což ale už z podstaty věci není jádro problému. 

Pohled psychosomatiky, aneb "duševní příčiny" angíny

Podle literárních zdrojů, které se zabývají duševními příčinami nemocí, je angína způsobena buď potlačovánímm svých pocitů a emocí, nebo naopak agresivním útočným ventilováním svých pocitů. Ten, kdo často trpí angínou, se má z pohledu duševních přičin nemocí naučit přiměřeně sdělovat svoje pocity, adekvátně se bránit a kultivovaným způsobem ventilovat svoji agresi.

Pokud angínou trpí dítě, nebo dětinský a nevyzrálý partner, tak je tato nemoc volání o pozornost, péči a lásku. 

Přírodní léčba angíny s pomocí metod alternativní medicíny 

Akutní angínu v akutní fázi umí skvěle řešit tradiční čínská medicína, která pracuje také s velmi silnými přírodními antibiotiky. Ale i jiná odvětví z metod zabývajících se bylinnou léčbou jsou schopna si s tímto onemocněním poradit.

V případě chronické, často se opakující angíny je vhodné budovat silnou imunitu také pomocí bylinné léčby. Nákaza angínou se šíří vzduchem, takže těžko ovlivníme, zda někde náhodou přijdeme do styku s jejími spouštěči (viry, bakterie), ale pevnost svojí imunity ovlivnit můžeme. Ta potom naše tělo před napadením ubrání.

U chronicky se vracející angíny není od věci prozkoumat psychosomatické souvislosti, co děláme ve svém životě špatně, že naše imunita je slabá a často podléháme onemocnění. Ideální je si pro toto "ošetření duše" nalézt terapeuta, který se zabývá metodou EFT, Etikoterapií, Kineziologií, metodou RUŠ, nebo i klasickou psychoterapií.

Jak si můžeme pomoci sami?

V akutní fázi angíny je vhodné viry likvidovat pomocí výtažku z pryskyřice Drags Imun, bakterie pomocí přírodních antibiotik Grepofit. Bohaté zkušenosti ukazují, že když se Grepofit nasadí při prvních příznacích diskomfortu v krku a bere se v dávkách až 9 tablet denně, dokáže do 2 dní zastavit rozjíždějící se angínu. Lokálně likviduje bakterie přímo v krku buď Grepofit spray (jemný, příjemná chuť - spíš pro děti), nebo i Grepofit drops (tinktura z grepových semínek, silně hořké, ale účinné).
Velmi účinný v boji proti všemožným mikrobům jsou dubové kapky RK, když se několikrát denně nanáší přímo na kořen jazyka, dokáží také velmi rychle ulevit.
Nutná součást přírodní i klasické léčby angíny je dostatečný přísun vitamínu C. Ten lze doplnit například v tekuté formě pomocí produktu Aurum, nebo ve formě cucacích tablet Flavocel.

Z dlouhodobého hlediska je potřebné pečovat o svoji imunitu, aby nás dokázala ubránit proti napadení viry a bakteriemi, které spouštějí angínu. Imunitu posilují například Imunosan, Vironal nebo Baktevir.

Velmi zásadním pomocníkem naší imunity je něco, co se v dnešní hektické době stává "nedostatkovým zbožím" a to je - dostatečný odpočinek. V akutní fázi angíny je nezbytně nutné zajistit si klid na lůžku, tak nejlépe podpoříme tělo ve svých snahách o uzdravení se a zároveň v klidu na lůžku předcházíme pozdějším komplikacím, které angína může způsobovat.

Pavla za Tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Afty, opary

Přečtěte si i následující díl seriálu o nemocech na téma: Bolesti zad

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

 


Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

3 22. 6. 2022
 


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím