Anémie

23. 6. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát na téma anémie, neboli chudokrevnost. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Anémie
 

Co je anémie (chudokrevnost)?

Anémie, neboli chudokrevnost nastává v případě kdy dochází ke snížení počtu i objemu červených krvinek v krvi, hladina červeného barviva - hemoglobinu se snižuje pod stanovenou mez s ohledem na věk a pohlaví. Pokud není anémie důsledek náhlé krevní ztráty, tak bývá nástup anémie často velmi pozvolný, prvním příznakem je snížená výkonnost a bledost. Následovat může tachykardie (zvýšená srdeční činnost), mdloby nebo i zmatenost. Nejčastěji k ní dochází z důvodu nedostatku železa, vitamínu B12, nebo kyseliny listové. Další příčiny mohou být autoimunitní poruchy, chronické onemocnění (Crohnova choroba, chronický zánět žaludku, onkologické onemocnění, záněty kloubů), nebo méně častá příčina je útlum kostní dřeně. 

Možnosti léčby anémie dle klasické medicíny

Léčba je cílená na odstranění příčiny anémie. Většinou spočívá v podávání železa, kyseliny listové nebo se injekčně do svalu aplikuje vitamín B12. Pokud je anémie výrazná, podává se krevní transfúze. V případě aplastické anémie se podávají kromě transfúze i antibiotika a v těžkých případech se doporučuje transplantace kostní dřeně.  

Možnosti prevence

Pestrá a vyvážená strava bohatá na přísun železa, kyseliny listové a vitamínu B12. Toho dosáhneme, pokud budeme dbát na dostatečný přísun ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, ale také masa, žloutku a občas zařadíme živočišné vnitřnosti. 

Pohled psychosomatiky, aneb "duševní příčiny anémie"

Dle literárních zdrojů, které se zabývají duševními příčinami nemocí, je anémie důsledkem nespokojenosti v běžném životě a ztrátou chuti do života. Zároveň to ukazuje na pesimistický a pasivní životní postoj, neschopnost vidět v životě to krásné a na neochotu čelit životním výzvám. 

Možnosti dle alternativní medicíny

Metody alternativní medicíny jsou i v případě tohoto onemocnění cíleny jak na psychickou rovinu, tak na fyzickou rovinu. Na psychické-duševní úrovni je potřeba pořádně se podívat do nitra a zjistit, co je příčinou pesimistických a pasivních vzorců chování, kam a proč se poděla chuť do života, přijít na to kdy jsme sešli z naší optimální životní cesty a proč nás tedy tato životní cesta přestává těšit a jeví se nám jako slepá ulička. Tyto skryté vzorce a bloky můžeme odhalit například s pomocí metody kineziologie, metody RUŠ, klasické psychoterapie, etikoterapie, EFT (technika emoční svobody) nebo také pomocí terapie Cesta dle Brandon Bays.

Péči o fyzickou stránku nám může poskytnout bylinná léčba jako například Gemmoterapie (výluhy z pupenů bylin, stromů a keřů), TČM (tradiční čínská medicína), nebo jsou také výborné výsledky s produkty firem Energy a Diochi
 

Je možné si nějak pomoci sám?

Při anémii je důležité dbát na dostatečný spánek, protože během spánku se krev rychleji obnovuje a samozřejmě na pestrou stravu. Kromě toho je vhodné zařadit čaje z kopřiv (ideálně požít ne jen samotný čaj, ale také listy, které byly použity k luhování), nebo si rovnou uvařit kopřivový "špenát". Denní konzumace čerstvě připravené šťávy z červené řepy je další skvělé domácí řešení.
A protože chudokrevnost způsobují i záněty kdekoliv v trávícím traktu, o kterých často dotyčný nemá ani tušení, mohou to být drobná zánětlivá ložiska kdekoliv ve střevě a nepůsobit přitom další potíže, proto je dobré občas zařadit do pitného režimu nějaký protizánětlivý čaj, nebo si dopřát protizánětlivou hojivou kúru. Protizánětlivý účinek má například šalvěj, lapacho, kurkuma, máta, jasmín nebo chryzantéma. 

Skvělý pomocník s širokým spektrem možností využití je Drags Imun (neboli dračí krev), tento produkt aktivizuje krvetvorbu a současně působí protizánětlivě, takže hojí záněty v celém trávícím traktu.

Důležité pro krvetvorbu je důkladné zpracování požité stravy, trávící orgány musejí správně vykonávat svoje funkce, aby vytěžili z přijaté potravy maximum. Trávení a krvetvorbu tudíž efektivně podpoří produkty Stimaral nebo Astomin. Pozor Stimaral - užívat jen ráno a v poledne, na večer se to nedoporučuje, protože může způsobovat návaly vitality a energie, které neumožní včasné usnutí :-). 

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Endometrióza

Přečtěte si další díl seriálu o nemocech na téma: Obezita, nadváha

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím