Alternativní medicína - sluníčkoví průvodci, spasitelé nebo šarlatáni a podvodníci?

19. 4. 2018

Nejspíš všechno a ještě mnohem více. Trh alternativní medicíny se za poslední léta velmi rozšířil, každým rokem vznikají nové a lepší(?) metody, terapie, přístroje, recepty, produkty a na tento trh přicházejí stále noví terapeuté, někteří zase odcházejí/nebo byli donuceni odejít. Jedná se o velmi dynamické odvětví, člověk by se v tom vlastně až pomalu začal ztrácet.

Alternativní medicína - sluníčkoví průvodci, spasitelé nebo šarlatáni a podvodníci?

Možná by se dalo předpokládat, že v této oblasti působí více "sluníčkových" a ezotericky laděných lidí, pro které je služba ostatním lidem důležitější než samotné zisky a berou to jako své poslání, takoví zde zajisté figurují, ale tato oblast je také tržní jako jakákoliv jiná, protože žijeme v ekonomice, kde je nutné platit složenky a obstarávat si obživu a i toto je podnikání, které musí být orientované na zisk, tímpádem zde vzniká prostor pro působení různě motivovaných jedinců.

Motivací může být více než jen čistě "volání duše" v podobě touhy konat dobro, může to být už výše zmíněná potřeba se finančně zaopatřit, ale také vzdor vůči klasické medicíně, potřeba si něco dokázat, potřeba se vymezit, nebo v těch horších případech potřeba manipulovat ty hledající, nebo egoistická potřeba někoho ovládat. Všichni jsou to "jen" lidé, s různými pohnutkami, s různou historií, s různým charakterem. Nedělejme si iluze, že tato oblast je nějak moc čistější než například oblast stavebního, farmaceutického nebo potravinářského průmyslu. Vše je jen o lidech a většina z nich má svoje egíčka, nebo také ezo-egíčka.

Objevuje se také stále více léčitelů - sensibilů, kteří mají údajně schopnost léčit rukama, vidět auru, cítit energie, psát automatickým písmem a automatickou kresbou, předávají chanellingová sdělení zhůry, komunikují s anděli nebo odvádějí přivtelené duše - toto všechno je už hodně tenký led. Myslím si, že lidé s takovými schopnostmi nejspíš existují, vždy takoví byli, ale poslední dobou je jich nějak podezřele moc. Dříve byl jeden vyhlášený léčitel široko daleko a sjížděli se za ním lidé z dálek, dnes je jich v každém městě několik. Tady mi přijde, že je ve vzduchu veliký otazník.

Navzdory různorodosti lidského faktoru ale alternativní a celostní medicína má svůj nesporný význam, spousta terapeutů jsou skvělými průvodci hledajících na jejích cestě k harmonii a její metody dokážou s naším zdravím opravdu divy. Alternativní medicína je úžasná především při práci s psychosomatikou, chronickými obtížemi a prevencí. Měla by právem stát hned vedle klasické medicíny, která je zase jedničkou v urgentní péči.

Aby se trh alternativní a celostní medicíny stal více strukturovaný a práce jednotlivých terapeutů průhlednější, vznikl portál www.ZnamyTerapeut.cz, který shromažďuje desítky metod alternativní medicíny a stovky terapeutů z celé ČR i Slovenska. Na tomto portálu se dá vyhledávat v členění dle metody, nebo dle lokality. Přidaná hodnota, kterou mohou tvořit všichni sobě navzájem je možnost hodnotit jednotlivé terapeuty i metody na základě vlastní zkušenosti, tím se stává celá tato oblast průhlednější, protože opakované chvály, nebo opakované negativní stížnosti na daného terapeuta už mohou ledacos vypovídat pro další potenciální klienty.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním, příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Petr 19. 4. 2018
 

To už tady mělo být dávno!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím