Alergie

8. 8. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát se pobavíme o alergiích. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Alergie
 

 

Alergie je nepřiměřená až přehnaná reakce imunitního systému na látky, materiály nebo potraviny, se kterými běžně v životě přicházíme do styku. Za normálních okolností když je imunitní systém optimálně nastavený, tak správně rozpoznává a likviduje potenciálně škodlivé látky, v opačném případě reaguje nepřiměřeně i na faktory z vnějšího okolí, které nejsou vůbec ani potenciálně škodlivé. Konkrétně vznikají alergie například na pyl, peří, roztoče, prach, lepek nebo mléčné výrobky. 

Příznaky alergie

V případě respirační alergie jsou nejčastější příznaky:

 - záchvaty kašle, ztížené dýchání, kýchání
 - pocit plného nosu, ucpaný nos
 - zduření nosní sliznice - alergická rýma
 - teče z nosu i když nejste nachlazení
 - svědění a pálení očí, slzení očí, pocit, že máte v očích písek
 - svědění kůže, kopřivka

 
V případě potravinové alergie jsou nejčastější příznaky:

 - bolesti břicha, nevolnost
 - zvracení, průjem (i několik hodin po snězení problematické potraviny)
 - plynatost, zvuky v žaludku (kručení v břiše po jídle)
 - svědění nebo pálení v ústech, na rtech nebo v krku

Klasická léčba alergie

Klasická léčba alergie spočívá v podávání léků - antihistaminik, které se užívají nejčastěji sezónně v období výskytu alergenu v ovzduší. Při ztíženém dýchání se aplikují inhalace. Dále je možné mírnit nepříjemné reakce imunitního systému léky zvanými kortikoidy. 
Výše uvedené způsoby se nepoužívají dlouhodobě, ale většinou jen sezónně, nelze je tedy ani považovat za  "léčbu", jde ve skutečnosti jen o mírnění příznaků.
Naopak metoda tzv.desenzibilizace se už za léčbu svým způsobem dá považovat, jedná se o dlouhodobý proces a spočívá v injekčním podávání velmi malých koncentrací alergenu a časem se tyto koncentrace zvyšují. Předpokládá se, že tělo si takhle postupně na tyto látky zvyká a imunitní systém tak časem přestane vyvolávat ony bouřlivé reakce v podobě alergických projevů.

Pohled psychosomatiky, aneb "duševní příčiny" vzniku alergie

Dle literárních zdrojů, které se zabývají duševními příčinami nemocí, je alergie přehnaný až hysterický strach z určitých aspektů života, něčemu zdálivě nebezpečnému se bráníme a ani si v samé hysterii nevšimneme, že vlastně o nic nejde a není proč se tomu bránit. Možná je to důsledek toho, že jsme dříve neměli dostatečně pevné hranice a neuměli se bránit okolí včasným a razantním postojem a neřekli NE. Následně se dělo něco na náš úkor nebo nás to ohrozilo a my si slíbili, že to příště nedopustíme a hranice jsme utáhli tak pevně, že teď už při jakémkoliv byť neškodném náznaku, agresivně naše tělo křičí NE!
Jiné zdroje hovoří o alergii jako o zhmotnělé nenávisti vůči něčemu v našem okolí. 

Léčba alergie s pomocí alternativní medicíny

Také problematika alergie má svoje těžiště jak na fyzické, tak i na psychické úrovni. K úplnému vyléčení je tedy potřeba pracovat s oběma rovinami současně. V první řadě je potřeba najít psychický spouštěč problému - například metodou Kineziologie-One brain, metodou EFT (emocional freedom techniques-techniky emoční svobody) nebo některou z metod propojující práci s myslí a tělem-tzv.bodyterapie
K ošetření fyzických projevů a příčin alergie je vhodná bylinná léčba, například Gemmoterapie, produkty firem Energy a Diochi, nebo také bylinné čaje a tablety tradiční čínské medicíny (TČM).

Přírodní léčba alergie aneb jak si můžeme pomoci sami

Podle přírodní medicíny jsou za vznik alergie zodpovědná přetížená játra, která jsou už tak zahlcená zpracováváním toxinů, že nezvládají svoje funkce. Klíčové tedy je pročistit a regenerovat játra, aby se obnovily správné funkce jater a nastolilo se tím normální fungování organismu. Číslo jedna v regeneraci jater je bylinka Ostropestřec Mariánský, který je možné užívat například ve formě výtažku Ostropestřec mariánský, nebo ve formě oleje Ostropestřecový olej a také ve formě kapslí ostropestřce mariánského.
Dále játrům velmi prospějí i vícesložkové bylinné produkty jako je například Regalen nebo Detoxin. Tyto jaterní byliny působí na přímou fyzickou příčinu alergií, ale existují také bylinky, které mírní alergické příznaky, takové byliny jsou obsaženy například i ve volně prodejném produktu Peralgin

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Akné

Přečtěte si další díl seriálu o nemocech na téma: Migréna a bolesti hlavy

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím