Vladimír Mazal Vladimír Mazal
hodnocení článku:
100 %


Ještě o Kurkumě

25. 11. 2015

Koncem roku 2012 se podařil překlad zajímavé knihy do češtiny, která na našem trhu dosud chyběla a která díky své užitné hodnotě by neměla chybět v žádné domácnosti.

 

Knihu Kurkuma-koření života, napsal Prashanti de Jager  Američan, bylinkář, ájurvédář, zakladatel ekologického zemědělství v Indii, významný biochemik. Je až neuvěřitelné, v čem všem, nám koření, které vypadá jako zázvor, než se zpracuje na jemný prášek a jež je hlavní složkou kari, může pomoci při různých zdravotních problémech i dlouhodobých  a závažných onemocnění.

I jako prevenci ji můžeme v kuchyni dávat téměř do každého jídla za tepla i za studena. Díky svým vlastnostem má na potraviny i konzervační účinky. V USA se již mnoho desítek let provádí vědecký výzkum kurkumy a extrakty mnoha užitných látek , které  kurkuma obsahuje se používají k výrobě léčiv.

Původ kurkumy je v Indii, ale pěstuje se všude v Asii. Její zvláštností je, že tím, že roste ve vlhkém tropickém prostředí má svůj obranný systém proti plísním , parazitům a infekcím, což  je užitné i pro lidský organismu.Z hlediska ájurvédy má všechny vlastnosti vyrovnané, tedy mírně zahřívá, čímž stabilizuje trávicí oheň. Jakožto kořenová rostlinka  má zemnící , vyživující,  ochlazující a zklidňující účinky, díky svým krásným květům má i silnou vlastnost pity a též  přirozeně normalizuje v lidském těle vše, co souvisí s cirkulací, pohybem nejen fyzickým ale i tokem myšlenkových procesů. Podobně jako Aloe vera vyživuje všechny lidské tkáně.

Je unikátní i tím že srovnává imunitu.( máme-li imunitu slabou jsme náchylní k mnoha nemoc , je-li imunita nad normálem , dochází k tomu že jde proti vlastnímu tělu a může docházet  k mnoha  závažným onemocněním poruch autoimunity.

Dle dochovaných dokladů, se používá kurkuma v Indii nejméně 6 000 let jako lék, zkrášlovací prostředek, koření při vaření a jako barvivo.Je hlavním kořením v kuchyni, hned za kuchyňskou solí. Kurkuma má široké spektrum účinků, které jsou jemné ale zaručené.Je vhodná jak pro dlouhodobé, tak i denní užívání pro celou rodinu.I když je známým kořením, málo lidí zná její skutečnou hodnotu a možnost širokého použití. Je jednou z bylin, kterou by měl člověk znát a žít s ní.

Z velkého množství laboratorně ověřených výsledků vyplývá, že hlavní složka kurkumy- kurkumin má celou řadu farmakologických účinků. Studie například prokázaly prospěšnost jak při prevenci, tak při léčbě i  různých druhů rakovin. Z dalších prokazatelných účinků je to

-snižování hladiny cholesterolu
-snižuje překyselení
-stimulace zažívání
-velký podíl na krvetvorbě a protisrážlivosti
-čistí krev
-posiluje srdce a játra
-podporuje enzym, tvořící se v játrech
-má vliv na psychiku tím, že posiluje mezimozkové spoje
-detoxikuje
-působí probioticky
-pomáhá odstraňovat cisty
-pomáhá odbourávat závislost na alkoholu a cukru

Dle ájurvédy pro posílení zdraví se často kombinuje s různými druhy koření a bylin, dle jejich vlastností a účinků ( například v kombinaci s bylinkou brahmi, zázvorem a dlouhým pepřem ve vegetariánských kapslích bylinný preparát pod názvem Kubra  bio produkt dr.Freje, Kumkumadi, krém na ošetření pleti , kde kromě  kurkumi je ještě  santál, kokos, skořice a mnohé další, Paras, zubní prášek na čištění zubů i ošetření dásní s obsahem lišícím se dle výrobce a však vždy  minimálně z 10 bylin  a koření z nichž  opět dominuje kurkuma a hřebíček.

Tento prášek díky svému složení nebyl do dnešní doby ničím účinnějším překonán. Produktů je mnoho  uvedl jsem ty nejznámější a nejúčinnější
-působí též na všechny 3 doši.

O původu kurkumy, její historii a současnosti,s  odkazy na vědecké publikace a výzkumy i praktické recepty a příběhy z osobních zkušeností, to vše a mnohé další se dočtete v této zajímavé knize, kterou v knihkupectvích běžně nekoupíte.

V případě zájmu ,Vám můžeme též sdělit naše osobní zkušenosti a poradit s aplikací kurkumy při různých zdravotních problémech e-mailem mazal@ajurv.cz a lze si knihu i koření přes náš e-shop na www.ajurv.cz též objednat.

 

Zaujal vás článek?    


Související metody

Názory a hodnocení

Michaela Pšenčíková 10. 1. 2016
 

Používám celé roky, ale především na trávení. O těch ostatních účincích jsem nevěděla. Díky za informace :)


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím