https://www.traditionrolex.com/20

https://www.traditionrolex.com/20

Zácpa

23. 11. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát na téma zácpa. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší - duševní příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Zácpa

Co je zácpa?

Stav označovaný jako zácpa nastává tehdy, když dochází k méně častému nebo obtížnému (bolestivému) vyprazdňování stolice, názory na to, co už je považováno za zácpu se ale různí, někdo tvrdí, že zácpu označujeme už při frekvenci stolice méně než jednou za tři dny, někde se udává, že zácpa je už tehdy, kdy není stolice denně. Argumentuje se také tvrzením, že pokud denně jíme, tak musíme i denně vylučovat stolici.
Pravda bude zřejmě někde "uprostřed", protože záleží především na tom, co jíme, pokud jíme malé množství tzv.bezezbytkové stravy, stolice se objevuje jednou za několik dní a přesto se to nepovažuje za zácpu. Důležité je, aby stolice proběhla bezbolestně. 

Projevy a příznaky zácpy:

 - pocity těžkosti
 - nafouklé nebo bolavé břicho
 - plynatost
 - při dlouhotrvající zácpě dochází k bolestem hlavy
 - někdy dochází vlivem zácpy i ke zvracení

Příčiny zácpy

Často stojí za vznikem zácpy střevní onemocnění - zejména střevní záněty, záněty okolních orgánů, hemeroidy nebo střevní polypy. 
Dále může zácpu způsobovat zpomalená střevní peristaltika nebo ochablé střevní stěny. 

Riziko zácpy také zvyšuje nedostatečný přísun vlákniny a tekutin, současně také nedostatek pohybu.

Zácpu si můžeme vypěstovat sami také opakovaným NEvykonáním potřeby v čase, když "se nám chce", ať už z důvodu spěchu, nebo studu, toto odložení postupně vede k útlumu defekačního reflexu.

Léčba zácpy klasickou medicínou

Doporučuje se v první řadě zvýšit příjem tekutin a rozpohybovat střeva vlastním tělesným pohybem (stačí i chůze), pokud to nepomůže, tak se podávají projímadla. 

Pohled psychosomatiky, aneb "duševní příčiny" zácpy

Dle literárních zdrojů, které se zabývají duševními (psychosomatickými) příčinami nemocí je zácpa způsobena neochotou něco pouštět, neochotou něčeho starého se zbavovat, lpěním, lakotou, nepružností v životních změnách, neschopností odpustit-pustit a nechat jít a nebo hromaděním hmotných statků (z důvodu strachu o budoucnost).

Léčba zácpy pomocí metod alternativní medicíny

První slovo v léčbě a prevenci zácpy mají zřejmě metody zabývající se stravováním, ideálně však výživové poradenství podle principů tradiční čínské medicíny - dietetika dle TČM
Současně jsou vhodné metody zabývající se fytoterapií - bylinnou léčbou, protože existuje spousta bylinek a přírodních produktů, které umí pracovat v oblasti tlustého střeva. 
Konkrétně bylinná léčba dle tradiční čínské medicíny (TČM) pracuje s problematikou zácpy velmi individuálně, rozlišuje různé příčiny vzniku zácpy a dle těchto příčin doporučuje bylinné směsi přímo na míru a těší se díky své individuální diagnostice skvělým výsledkům.

Jestliže je psychosomatickou příčinou zácpy zatvrzelost, držené křivdy a neschopnost odpustit - je vhodné pokusit se tyto emoce zpracovat pomocí metody radikální odpuštění (Tippingova metoda) nebo pomocí metody RUŠ.

Přírodní léčba zácpy - jak si můžeme pomoci sami

Pečovat o kondici tlustého střeva bychom měli mít jako každodenní prioritu, protože zdravé tlusté střevo a pravidelná stolice jsou základem zdraví. Kromě již zmiňovaného zdravého jídelníčku s dostatkem vláknin a tekutin, dostatku každodenního pohybu, je možné si pomoci například:

 - konzumací lněného semínka-pořádně rozkousat a dostatečně zapít
 - konzumací sezamového semínka 
 - konzumací chia semínek (nechat před konzumací cca 20 minut namočené)
 - aloe vera úžasně zvlhčuje střeva a působí proti zácpě
 - kdo má dobré trávení a necítí se zimomřivý, tak může i zakysané mléčné výrobky
 - švestky, jablka, hrušky (i sušené)
 - probiotika - např. Probiosan, nebo Probiosan Inovum
 - Psyllium (vláknina z jitrocele indického) - dostatečně zapíjet

Pavla za Tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Bolesti zad

Následující díl seriálu o nemocech na téma: Gynekologické záněty

 

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím

https://www.traditionrolex.com/20