Řebříček obecný

28. 6. 2016

Připravili jsme si pro vás seriál o místních bylinkách, tentokrát o řebříčku. Abychom tímto přispěli k vyšší informovanosti o jejich dávno zapomenutých blahodárných účincích na naše zdraví. Protože není na světě žádná bylina, aby na něco nebyla!

Řebříček obecný
 

4. díl - řebříček, latinsky Achillea millefolium

Tato vytrvalá bylinka je považována za plevel, roste skoro všude, ve městech i na vesnicích, kolem cest, na zahradách a stráních na okrajů lesů. Kvete od června do září, květy jsou špinavě bílé a sbíráme je tehdy až jsou plně rozvinuté. 

Obsahuje silice a flavonoidy, které mají protizánětlivé účinky a uvolňují křeče, dále potom obsahuje hořčiny, třísloviny, kyselinu salicylovou a draslík.

V herbářích se píše, že je to léčivá bylina speciálně pro ženy a ve spisech německého kněze a léčitele Kneippa se píše, že "mnohá nemoc by zůstala ženám ušetřena, kdyby tu a tam sáhly po řebříčku", protože příznivě ovlivňuje ženské orgány u žen jakéhokoliv věku.

Udává se, že řebříček dokáže napravit i situaci, kdy dospívající dívka stále nedostala svoji první menstruaci, ačkoliv věk už by na to měla, v tom případě se doporučuje pít každé ráno 1 šálek čaje z řebříčku obecného. 

Dále mohou ženy aplikovat sedací koupel z odvaru řebříčku při zánětu vaječníků, často už první koupel zmírňuje bolesti a zánět se postupně vytrácí. Stejně tak ženy trpící myomy, výhřezem dělohy nebo svěděním v pochvě mohou užívat řebříček ve formě sedací koupele a zkušenosti ukazují, že to opravdu funguje nad očekávání!

Méně známé jsou účinky řebříčku na kostní dřeň, kdy takto podporuje krvetvorbu a pomáhá při nemocech kostní dřeně. Zároveň reguluje poruchy krevního oběhu a proto se může doporučit i při angíně pectoris. V neposlední řadě také čistí krev a čistá krev, jak všichni víme, je základem dobrého zdraví. 

Použití řebříčku nachází uplatnění dále při těchto obtížích:

 - žaludeční nevolnosti, nechutenství
 - tlumí menstruační bolesti a křeče
 - dna a otoky, čajová kúra odvodňuje
 - zevní užití při popáleninách, otevřených ranách
 - sedací koupel zmírňuje hemeroidy
 - záněty močového měchýře

Obvyklá příprava čaje je 1 lžička řebříčku na šálek horké vody, louhovat 10 minut a užívat 1 až 2 šálky denně.

TIP: Kdo trpí na záněty uší, tak při prvních příznacích doporučujeme zmačkat čerstvý řebříček a vytvořit tak z něj kuličku a tu přiložit poblíž zvukovodu, převázat obvazem a nechat působit.
Řebříček je také úžasná, v přírodě snadno dostupná, pomoc na krvácející poranění, stačí několik čerstvých listů řebříčku rozmačkat na kaši a tuto přiložit na ránu, během pár minut krvácení přestane a zároveň tím máme ránu vydezinfikovanou. 

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o bylinkách na téma: Hluchavka
Přečtěte si další díl seriálu o bylinkách na téma: Šalvěj lékařská

 

 

 


Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím