Rakovina tlustého střeva

11. 4. 2017

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát na téma rakovina tlustého střeva. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší - duševní příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Rakovina tlustého střeva

Co je to rakovina tlustého střeva?

Rakovina tlustého střeva je třetím nejčastějším typem rakoviny u mužů, u žen je na čtvrtém místě. Při nemoci jsou tvořeny nádory, které se dělí na benigní polypy a zhoubnou rakovinu. Polyp je možné kolonoskopií lokalizovat a odstranit. Jedná se o malý výrůstek, který se po těle dále nerozšiřuje. Nádory se šíří metastázy po celém těle. Poškozují tkáně a orgány.  V tomto stádiu rakoviny tlustého střeva je šance na úplné vyléčení velmi malá.

Projevy a příznaky rakoviny tlustého střeva

Bohužel projevy rakoviny tlustého střeva jsou často rozpoznatelné až v pokročilém stádiu nemoci. I právě proto je u této nemoci nesmírně důležitá prevence. Mezi ty nejčastější příznaky rakoviny tlustého střeva patří:

-          krev ve stolici,

-          průjem nebo zácpa,

-          zvracení a nevolnost,

-          bolestivé křeče,

-          náhlý úbytek váhy,

-          slabost a únava.

V případě bolestivých křečí se může jednat o velmi akutní stav, kdy je zapotřebí ihned vyhledat lékařskou pomoc. Při zablokování tlustého střeva nádorem může dojít k perforaci střev. 

Příčiny rakoviny tlustého střeva

Jednou z příčin rakoviny tlustého střeva je nezdravý životní styl v podobě obezity, nadbytečného příjmu tuků a kouření.

Mezi další příčiny patří genetika, přítomnost polypů (pokud nejsou včas odstraněny), ulcerózní kolitida a věk. U zhruba 20 % nemocných se v rodině již rakovina tlustého střeva vyskytla. Co se polypů týká, ty jsou v těle nezvanými hosty. Zhoubná rakovina vzniká právě z nich. Jejich rychlé odstranění je proto žádoucí. Často za tímto typem rakoviny stojí také věk. Rakovinou tlustého střeva trpí z 90 % lidé starší 50 let.

Diagnóza rakoviny tlustého střeva

Včasná diagnóza je alfou omegou. Nemoc je diagnostikována rentgenovým vyšetřením a kolonoskopií. Díky lékařskému vyšetření je možné určit, zda se jedná o nádor nebo polyp. Rentgen je ve většině případů prvním vyšetřením, kolonoskopie následně pomůže nádor či polyp lokalizovat.

Léčba rakoviny tlustého střeva klasickou medicínou

Rakovina tlustého střeva je řešena nejčastěji pomocí operace, v pokročilejším stádiu chemoterapií. Při včasné operaci mohou lékaři nádor odstranit i s několika mízními uzlinami. Ty části tlustého střeva, které jsou zdravé, jsou spojeny dohromady, díky čemuž může pacient pokračovat v běžném životě. U 80 % z nich se tak opravdu stane.

Je-li nádor v konečníku, je nutná takzvaná kolostomie, což znamená, že musí být konečník odoperován. Pacientovi je následně v břiše udělán vývod.

Pokud je rakovina tlustého střeva diagnostikována až v pokročilejším stádiu, kdy již nastal i proces metastáz, je nastavena léčba chemoterapií.

Duchovní příčiny rakoviny tlustého střeva, aneb pohled psychosomatiky

Tlusté střevo souvisí se schopností vypouštět, opouštět a odpoutávat se od okolností, které proběhly v minulosti. Následně se to promítá na fyzické úrovni ve schopnosti střeva vylučovat staré a nepotřebné. Jestliže je tlusté střevo postižené rakovinou, je tato schopnost odpoutat se – velmi silně blokovaná. V praxi to vypadá tak, že postižený v sobě drží dávné křivdy, pocity nespravedlnosti, nepříjemné zážitky a odmítá je v lásce, pochopení a schovívavosti rozpustit a nechat odejít. Právě toto držení takových negativních postojů je to, co sžírá nitro – stejně tak jako postupně rakovina sžírá tělesné orgány.

Podpůrná řešení rakoviny tlustého střeva pomocí metod alternativní medicíny

Ke zjištění, které křivdy a postoje stojí na počátku vzniku rakoviny tlustého střeva, je většinou potřeba využít některé z metod alternativní psychoterapie, velmi vhodná je například terapie Cesta od Brandon Bays (sama autorka této metody se vyléčila z nádoru), dále jsou vhodné metody Etikoterapie a Metoda RUŠ, jelikož se rakovina týká hlavně pocitů křivdy, je pro tuto problematiku velmi vhodná i Tippingova metoda (metoda radikálního odpuštění), nebo využití metody Rodinných konstelací, které mají svoje těžiště v pochopení toho, co se ve vztazích dělo, tudíž dojde k pochopení i druhé strany, což následně usnadňuje smíření, odpuštění a rozpuštění křivdy.

V tak pokročilé fázi onemocnění, jako je rakovina, určitě není práce na duchovních příčinách nemoci dostačující! Je to jen doplněk léčby, ale problém už zašel příliš daleko a pouhým „opravením hlavy/vztahů“ to řešit nelze. Práce s psychosomatikou je podpůrná, dává léčbě hloubku, velmi zvyšuje pravděpodobnost, že léčba bude úspěšná a nebude docházet k remisím, ale samo o sobě to nestačí. Více o léčbě na duchovní vs fyzické úrovni např.v tomto článku: Když opravení „hlavy“ nestačí.

Ruku v ruce s péčí o svoji psychiku a tím kořen vzniku nemoci, je nutné pracovat i s tělem. Onkologický pacient již samozřejmě bývá v péči lékařů, což je v žádoucí, ale klasická medicína používá někdy příliš drastické metody (např.chemoterapie), jejichž nežádoucí účinky je potřeba eliminovat něčím přírodním. Spojením klasické a východní medicíny se může dosáhnout nejlepších výsledků.

Prevence rakoviny tlustého střeva

Nejlepší prevencí je zdravý životní styl. Vhodné je omezit především tučná a těžko stravitelná jídla. Dle dostupných výzkumů je jasně prokázáno, že rakovinou tlustého střeva trpí mnohem více lidé ze západních zemí. Naopak u asijské či africké populace je výskyt tohoto typu rakoviny výrazně nižší.

Dále je zapotřebí vyvarovat se nadváze či obezitě, cukrovce a dalším podobným civilizačním nemocem, které jdou ruku v ruce i s nadměrným příjmem tuků. Součástí nezdravého životního stylu je i kouření. To je vhodné omezit, ideálně s tím přestat. Doporučovanou prevencí je pohyb, který snižuje riziko onemocnění až o 40 %.

Prevencí rakoviny tlustého střeva je neustálá péče o svoje střeva, dbát o pravidelné vyprazdňování a nepodceňovat zácpu, více o zácpě v tomto článku: Zácpa.

Preventivní detoxikační kůry

Vhodná je také péče o svoje tělo v podobě různých detoxikačních kůr. Můžeme doporučit například 2x do roka kůra užíváním Cytosanu Invum, který obsahuje úžasné čistící složení - humáty z rašeliny, sylimarin, kyselinu jantarovou a zelený jíl. Cytosan Inovum nepůsobí detoxikačně jen na střeva, ale také na játra, což je při prevenci onkologických onemocnění neméně důležité.

Pro většinu běžně se stravujících lidí se „západním stylem“ života je také velmi prospěšná 2x do roka (na jaře a na podzim) 2 měsíční očistná kůra užíváním Šišáku bajkalského. Tato bylina je schopná naprosto změnit terén těla ve smyslu, že se stává absolutně nevhodný k přežití nežádoucích patogenů, organismů a tím pádem jsou velice nevhodné podmínky k šíření nebo vzniku rakoviny.

Další vhodná preventivní kůra je Hydro colon terapie, ideálně série výplachů na jaře i na podzim. Po vyčištění střev je potřeba obnovit zdravou střevní mikroflóru, takže je vhodné využívat balení kvalitních probiotik Probiosan nebo Probiosan Inovum.

V létě je všude hojnost čerstvého ovoce a zeleniny, takže kdo si tyto dary dopřává, nemusí touto dobou řešit žádné konkrétní kůry ani speciální „střevní“ opatření, vše se děje tak nějak samovolně a léto je možné považovat za jednu velkou efektivní kůru.

Přes zimu je dobré potom pečovat o střevní mikroflóru užíváním kysaného zelí, které mimo to také regeneruje střevní sliznice a dodává spoustu vitamínů.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

……..Předchozí díl ze seriálu o nemocech na téma: Infarkt

 

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním, příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím