Psilocybinové houby stimulují růst nových mozkových buněk

20. 6. 2018

Psychedelické houby již mají pověst, že pomáhají lidem otevřít jejich mysl a rozšířit jejich pohled na svět. Ukázaly také schopnost bojovat s duševními poruchami, jako je deprese a úzkost. Nyní výzkum ukazuje, že kouzelné houby mohou skutečně pomoci fyzicky obnovit poškozený mozek!

Psilocybinové houby stimulují růst nových mozkových buněk

Ve studii, kterou provedla Univerzita v Jižní Floridě a publikovala ji v roce 2013 v časopise Experimental Brain Research, vědci zaznamenali účinky hub na myších, které byly uměle vystaveny určitým podnětům.

Výsledky byly pozoruhodné: Psilocybin, hlavní účinná látka v psychedelických houbách, jim pomohl překonat strach, podporoval růst a regeneraci buněk v jejich mozku.

Během experimentu byly myši vystaveny sluchovému tónu, když dostávaly elektrický šok, a byly vycvičeny na to, aby se obávali hluku, i když šok nedostaly.

Myši, které dostávaly nízké dávky psilocybinu, se však rychle vymanily z averze na zvuk, zatímco myším, které neužívaly tuto látku, trvalo déle, než se vrátily do normálu. "Přestali mrznout; stratili strach, " řekl spoluautor studie dr. Juan Sanchez-Ramos.

Navíc "psychedelické" myši vykazovaly růst nových mozkových buněk, které možná vymazaly vzpomínky na reakci na strach. Vědci si myslí, že psilocybin je vázán na mozkové receptory, které stimulují růst a hojení, působí na hipokampus, malou část mozku, která je nezbytná pro učení a vytváření vzpomínek.

Vědci věří, že neuroplasticita při působení psilocybinu hraje rozhodující roli při urychlení odstranění strachu.

Psychedelika fungují částečně tak, že navyšují neuronovou síť v mozku, která je považována za zodpovědnou fungování mysli, její nedostatek, nebo porušení pak zvyšuje "bloudění", sebekritiku a neschopnost soustředit se na vnější svět a podněty. Namísto toho psilocybin pomáhá lidem soustředit se na žití v tomto okamžiku, podobně jako mnoho praktik známých z východní meditace. To může také výrazně pomoct při depresích.

Terapeutická hodnota je zjevná. "Psilocybin usnadňuje zánik klasicky podmíněné reakce na strach a podobné látky by proto měly být zkoumány jako potenciální léčba posttraumatické stresové poruchy a souvisejících stavů," uzavírá studie. Nicméně, přes svůj prokázaný úspěch a neomezený potenciál, je psilocybin v současné době zakázán americkou vládou a je považován za zneužívanou drogu bez žádné zdravotní hodnoty. A to by se mělo změnit.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23727882

Tým ZnamyTerapeut.cz


Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím