https://www.traditionrolex.com/20

https://www.traditionrolex.com/20

Pampeliška

27. 3. 2018

Připravili jsme si pro vás seriál o místních bylinkách, tentokrát o pampelišce. Abychom tímto přispěli k vyšší informovanosti o jejich dávno zapomenutých blahodárných účincích na naše zdraví. Protože není na světě žádná bylina, aby na něco nebyla!

Pampeliška

9.díl - Pampeliška, latinsky Taraxacum officinale

Pampelišku, nebo také smetánku lékařskou, někdo považuje za nežádoucí plevel, někdo se kochá krásnými žlutými koberci, které tvoří během dubna a května, málokdo však dokáže docenit její dary, které nabízí v podobě léčivých účinků. A že jich je! Léčivá je od kořenů, přes listy, stvoly až po květy, nejvýrazněji pomáhá u obtíží s játry, žlučníkem, žaludkem a slinivkou.

Stvoly
Ve starých herbářích se udává, že pokud si během doby kvetení pampelišky dopřejeme kúru z jejích čerstvých křupavých stvolů, sníme jich po dobu minimálně dvou týdnů alespoň 6 denně, velmi tím podpoříme játra při hepatitidě nebo žloutence. Jestliže někdo trpí cukrovkou nebo poruchami sleziny, doporučuje se sníst čerstvých stvolů i 10 denně a to po celou dobu, co pampelišky kvetou. Stvoly pampelišky dokážou také rozpouštět žlučníkové kameny, pročišťovat žaludek a celkově příznivě ovlivňovat činnost metabolismu, žlučníku i jater. V neposlední řadě stvoly pampelišky pročišťují krev, čímž jsou prospěšné při dně a revmatismu. Na první pohled citelný efekt, který tato kůra bude mít na naše zdraví poznáme v podobě nárůstu energie.

Listy
Listy pampelišky se užívají ještě před dobou kvetení, ideálně jako součást jarních salátů. Snad každý by si tuto výživnou a léčivou svačinku měl na jaře dopřávat, protože listy pampelišky čistí krev, podporují trávení, působí proti vzniku žlučových kamenů, obsahují spoustu prospěšných látek jako například železo, hořčík, kyselinu listovou, mangan, vápník, draslík a také vitamíny A, C a K.

Kořeny
Současné vědecké výzkumy také ukazují na to, že extrakt z kořene pampelišky dokáže úspěšně léčit rakovinu, aniž by byly poškozovány v těle zdravé buňky, dokonce dokáže zničit i takové agresivní formy které odolávají chemoterapii. Výsledkem výzkumu je tvrzení, že kontinuální užívání pampeliškového kořene může zničit většinu rakovinných buněk.

Z kořenů se vaří také odvar, nebo se používá namletý prášek. Účinky jsou opět nejvýraznější na játra, žlučník, slinivku, čištění krve, podpora pocení a močení a v neposlední řadě jako povzbudivý životabudič při jarní únavě.

V případě odvaru se užívá lžička kořene na 100ml vody, nechat asi minutu vařit, pít klidně až 4x denně po 200ml. Prášek můžeme užívat rozmíchaný ve sklenici vody nebo ovocné šťávy, bez vaření.

Květy
Z květů se nejčastěji vaří chuťově vynikající pampeliškový med, který podporuje trávení, činnost jater a při pravidelném dlouhodobém používání dokáže mírnit respirační, kožní a zažívací alergie.

Recept na pampeliškový med:
250g pampeliškových květů, 2 citrony, 0,8l vody, 1,5kg cukru. Květy propláchneme, čisté květy nasypeme do hrnce a přidáme na kolečka nakrájené citrony, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Povaříme asi 15 minut a potom necháme vychladnout a odstát do druhého dne. Druhý den scedíme výluh, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.

TIP: Pro dosažení nejlepších léčebných účinků se doporučuje kombinovat různé formy užívání různých částí této úžasné rostlinky.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o bylinkách na téma: Jitrocel
 


Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím

https://www.traditionrolex.com/20