Osteoporóza, řídnutí kostí

7. 7. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát o osteoporóze, neboli řídnutí kostí. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Osteoporóza, řídnutí kostí
 

Co je osteoporóza?

Osteoporóza je dle světové zdravotnické organizace (WHO) definovaná jako systémové onemocnění skeletu, charakterizované nízkou kostní hustotou a poruchou mikroarchitektury kostní tkáně, což vede ke snížení kvality kostí a jejich zvýšené křehkosti. Zařazuje se mezi tzv.civilizační onemocnění. Osteoporóza se častěji vyskytuje u žen, protože u nich souvisí se ztrátou ochranné funkce estrogenů po přechodu, u mužů souvisí s věkem. Sekundárně může osteoporóza vzniknout v souvislosti s jinými chorobami nebo jako důsledek užívání některých léků. Každopádně alarmující je fakt, že osteoropóza je označována za epidemii 21.století.

Možnosti léčby osteoporózy dle klasické medicíny

Základem v počáteční fázi onemocnění je úprava jídelníčku a zařazení dostatku pohybu (pokud byl do té doby pasivní - převážně sedavý životní styl). V pokročilejší fázi onemocnění se nasazují léky bisfosfonáty, které podporují tvorbu kostní hmoty. Často se také užívá speciální hormon, který má zvyšovat ukládání minerálních látek do těla a nebo se užívají přímo tablety obsahující vápník. 
Ženám je v některých případech doporučená hormonální léčba dodávající hormon estrogen, který v období menopauzy klesá a způsobuje tak mimo jiné právě osteoporózu.  

Možnosti prevence před osteoporózou

Nejlepší prevence je pestrý jídelníček, bohatý na kvalitní suroviny obsahující vitamíny a minerály. Samozřejmě je důležitou prevencí také pravidelný pohyb, ten naše kosti (a ne jen ty) nutně potřebují.

Pohled psychosomatiky, aneb "duševní příčiny onemocnění"

Dle literárních zdrojů, které se zabývají duševními příčinami nemocí, je osteoporóza odrazem nedostatečné pružnosti a pohyblivosti na duševní úrovni a tím pádem i nedostatečného pohybu na fyzické úrovni. Zároveň skrze toto onemocnění naše duše volá potom, abychom se nebáli jít si za svým a najít chybějící oporu v životě sám v sobě. 

Možnosti dle alternativní medicíny

Také osteoporóza se dá řešit vícero metodami alternativní medicíny. Nejkomplexněji se zdá, že se jí zabývá tradiční čínská medicína (TČM), ta používá bylinné produkty i výživová doporučení, jenž nastolují v těle rovnováhu, při které následně nedochází k řídnutí kostí, v pojetí TČM nejde jen o pouhé doplňování vápníku, ale jde tam o ovlivňování fungování těla tak aby k úbytku vápníku nedocházelo a aby se případně dodatečně dodaný vápník dokázal zabudovat do kostí. 

Další možnost, jak řešit osteoporózu je důkladná a dlouhodobá detoxikace, protože jsou-li zanesená játra a kvůli tomu, že znečištěná játra nestíhají detoxikovat organismus, tak jsou zaneseny i vazy v kostní tkáni, tím pádem dochází z důvodu zanesení metabolity k úbytku tohoto vaziva. Následně se dostáváme do situace, kdy při nedostatečném vazivu nemá vápenaté soli co držet a jakékoliv dodávky vápníku se míjejí účinkem. 

Některé metody zabývající se detoxikací, nahlíží na osteoporózu jako na důsledek překyselení organismu. Smyslem jejich "detoxikačních diet" je potom zvolení takového jídelníčku, ve kterém převažuje zásadotvorná strava. Převažuje-li kyselinotvorná strava, musí tělo při boji s kyselostí odbourávat své vlastní zásoby vápníku, aby vykompenzovalo stav kyselosti, protože aby si tělo zachovalo zdraví, musí být lehce zásadité, naopak kyselost vede ke spoustě zdravotních obtíží, kromě osteoporózy se může časem vyskytnout například cukrovka, revmatoidní artritida, lupus, vysoký krevní tlak a také rakovina.

Jak si můžeme pomoci sami?

Nezbytně nutný je pravidelný pohyb a vyvážená strava. Dále je možné podpořit kvalitu kostí užíváním nápoje dle lidového léčitelství, který si může každý vyrobit doma sám a vyjde velmi levně. Konkrétně: 6 celých vajec umyjeme a zalijeme šťávou ze 2kg citronů. Dáme do lednice na 6 až 8 dní dokud se skořápky úplně nerozpustí. Po té zalijeme půl litrem 40% alkoholu a přidáme 5 lžic medu. Vše rozmixujeme a užíváme 2x denně polévkovou lžíci.

Výživu kostem můžeme dodat také prostřednictvím produktu Fytomineral, což je roztok koloidních prvků se vstřebatelností až 98% a nebo prostřednictvím produktu Skeletin, který obsahuje sépiovou kost, kolagen, mangan, rybí olej, kopřivy a šípkový extrakt. Působí velmi blahodárně ne jen na kosti, ale také na kloubní chrupavky. Doporučuje se užívat Skeletin dlouhodobě.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Obezita, nadváha

Přečtěte si další díl seriálu o nemocech na téma: Neplodnost

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.
 

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím