Neplodnost

14. 7. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát půjde o neplodnost, neboli sterilitu a léčbu neplodnosti. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Neplodnost
 

Co se obecně považuje za neplodnost?

Za neplodnost, jinými slovy sterilitu je dle světové zdravotnické organizace považována situace, kdy žena i přes pravidelně nechráněný pohlavní styk zhruba 2x týdně do jednoho roku neotěhotní. Neplodností se rozumí také stav, kdy žena nemůže donosit dítě po celou dobu těhotenství až ke zdárnému porodu. Neschopnost počít dítě se vyskytuje jak u žen, tak u mužů, přičemž se udává, že příčina problému na straně ženy je o 20% vyšší než na straně muže. Existuje spousta příčin neplodnosti a u každého páru je nutný individuální přístup v řešení neplodnosti.

Možnosti léčby dle klasické medicíny

Klasická medicína nabízí širokou škálu řešení neplodnosti v závislosti na příčině neplodnosti. Pokud se prokáže chybějící ovulace u ženy, nebo nedostatečné hladiny hormonů, následuje hormonální léčba. Někdy je nutné provést operativní léčebný postup, například při rozsáhlé endometrióze, která může tvořit i srůsty v oblasti pánve, často se také operativně odstraňují cysty a myomy. Když je problém v mechanické neprůchodnosti vejcovodů, nastává situace pro provedení IVF (umělého oplodnění). 

Na straně mužů je častou příčinou neplodnosti snížená pohyblivost nebo kvalita spermií, tady může pomoci úprava životního stylu, omezení či ponechání kouření a užívání alkoholu, strava bohatá na vitamíny a minerály, případně doplňky stravy obsahující vitamín C, E, zinek, selen a B6. Pokud úprava životosprávy nevede ke zlepšení stavu spermií a spermie stále nejsou samostatně schopny proniknout děložním hrdlem, provádí se na klinikách asistované reprodukce jednoduchá metoda IUI (intrauterinní inseminace). Jestliže je mužský ejakulát bez spermií, je nutné je získat chirugickým odběrem. Při narušení transportu spermií mezi nadvarlaty a močovou trubicí, se přistupuje k odsátí spermií z nadvarlete. Někdy je i mužům potřeba nasadit hormonální léčbu, pokud výsledky vyšetření ukazují, že hormony jsou příčinou mužské neplodnosti.   

Možnosti prevence

Prevencí je (kromě asi všem známého neustále omílaného zdravého životního stylu) také důležité začít se snahou o těhotenství co nejdříve, ideálně před 30. rokem věku. A u žen je jistá prevence neplodnosti i to, že neberou HA (hormonální antikoncepci) spoustu let, v horším případě už od puberty, kdy ještě nebyly pořádně nastaveny hormonální hladiny a správně nastartovaný pravidelný menstruační cyklus. Pokud mladá dívka začala užívat HA ještě v pubertě na "srovnání cyklu", tak po celé mésíce (někdy i roky) užívání HA žila v domnění, že její cyklus je v pořádku, protože byl pravidelný, o to větší zklamání zažívá když HA vysadí a cyklus buď vůbec nenaskočí, nebo je tak nepravidelný, že šance na otěhotnění je téměř nulová. V případě užívání HA se dá říci, že často platí, že čím déle se žena snažila bránit se prostřednictvím HA otěhotnění, tak tím déle se bude po vysazení HA snažit otěhotnět. (Samozřejmě vyjímky potvrzují pravidlo, ale nestávají se často).

Pohled psychosomatiky, aneb "duševní příčiny onemocnění"

Dle literárních zdrojů, které se zabývají duševními příčinami nemocí, je neplodnost v podstatě strach mít dítě a to na velmi niterné, podvědomé úrovni, zároveň se tento strach mísí s neochotou přijít o svou svobodu a přítomna je i příměs strachu z odpovědnosti. Naše podvědomí se početí nového života brání, na vědomé úrovni se domníváme, že dítě určitě chceme, ale v našem nitru se vyskytuje spousta nejistot a obav. Strach z finančního zabezpečení nově vzniklé rodiny je také faktor, který hraje důležitou roli.


Za další "duševní" příčinu se uvádí nedostatek čisté a hluboké partnerské lásky, pár někdy chce dítě jen jako něco, co je udělá šťastné, někdy (v horším případě) má dítě sloužit jako něco, co stmelí jejich vyhořelý nebo jinak ne moc ideální vztah. Takhle to ale nemůže fungovat, prioritou ve vztahu má být samotný vztah, pracovat neustále na opečovávání vzájemné lásky a hloubky a až na těchto základech budovat rodinu a plodit nový život, který se má zrodit do krásného zdravého vztahu.
Jsou ženy, které jsou znuděné svým stereotypním životem a někdy se cítí prázdné právě v nefunkčním vztahu, kde není dost lásky, tak si začnou přát dítě, aby jim zpestřilo život, naplnilo jejich dny láskou, která chybí v partnerství a začnou lpět na tom, aby co nejdříve otěhotněly. Jenže když se na něco tlačí, zpravidla přijde protitlak a otěhotnění se nedaří a nedaří....

Možnosti dle alternativní medicíny

Také v případě neplodnosti je nabídka metod alternativní medicíny poměrně široká. Problematika neplodnosti je tak rozsáhlá, od psychických bloků po různé obtíže na fyzické úrovni, že zvolit kvalitního terapeuta z jakékoliv metody, může značně přiblížit k cíli. Ve většině případů dlouhodobě neplodných je základem začít s metodami, které ošetří psychickou úroveň problému a díky tomu se uvolní vzniklé psychické bloky, které často brání otěhotnění (např. Kineziologie, EFT, etikoterapie, bodyterapie, metoda RUŠ). Zároveň je potřeba též harmonizovat fyzické tělo vhodnou výživou a posilovat bylinnou léčbou.

Nutná součást celostního pojetí léčby sterility je cvičení dle Ludmily Mojžíšové, které je cíleno na uvolnění blokád páteře, čímž se docílí, aby pánevní dno a jeho funkce správně fungovaly. Optimální napětí břicha a pánevního dna je předpokladem k uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze. Velmi prospěšné je také cvičení jógy.

Jak si můžeme pomoci sami?

Ženy se těší skvělým výsledkům díky užívání tinktury Gynex a také díky pití čaje z kontryhele a řebříčku. Poslední dobou se dostávají znovu do povědomí staré bylinné receptury a ženy se vracejí k jednoduchým přírodním způsobům léčby, tak stoupá obliba a úžas ze síly bylinných koupelí, v případě ženské neplodnosti konkrétně z kontryhele, řebříčku nebo šalvěje lékařské.

Muži pro svoji plodnost udělají nejlépe když začnou užívat tinkturu King Kong, Tribulus Terrestris (tinktura z kotvičníku), nebo popíjet čaj z Kotvičníku zemního.
Užívání všech těchto bylinných produktů by ale mělo jít samozřejmě ruku v ruce se zdravým životním stylem, pravidelnou pestrou stravou, dostatkem spánku a pohybu na čerstvém vzduchu. 

Jak zkušenosti ukazují, mají větší úspěchy s otěhotněním páry, které souloží i mimo plodné dny - konkrétně hned po menstruaci, ještě před plodným obdobím, protože spermie přítomné v lůně ženy lákají vajíčko, aby se uvolnilo k ovulaci. Naopak páry, které už "to plození nebaví" a uvolí se k "tomu" jen uprostřed cyklu, kdy očekávají plodné dny, tak se častěji stává, že k očekávanému splynutí vajíčka se spermií nakonec opět nedojde, protože místo vášně a jiskry zbyla jen povinnost a rutina, což pohlavní buňky na podvědomé úrovni vycítí. Proto je základem zdárného oplodnění zdravý a láskyplný vztah, kdy partneři s vášní a živočišností souloží i mimo plodné dny za účelem milování samotného, bez apelu na plození, tím zvyšují šanci na to, že v plodném období jako "vedlejší produkt" jejich lásky počnou nový život. 

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Osteoporóza, řídnutí kostí

Přečtěte si další díl seriálu o nemocech na téma: Klimakterium, menopauza

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.
 

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím