Kontryhel obecný

12. 7. 2016

Připravili jsme si pro vás seriál o místních bylinkách, tentokrát je to ženská bylina kontryhel. Abychom tímto přispěli k vyšší informovanosti o jejich dávno zapomenutých blahodárných účincích na naše zdraví. Protože není na světě žádná bylina, aby na něco nebyla!

Kontryhel obecný
 

6.díl - Kontryhel, latinsky Alchemilla vulgaris

Kontryhel najdeme nejčastěji na okrajích cest a lesů v polostínu nebo také na vlhkých loukách. Kvete od dubna a někdy až do září nenápadnými jemnými květy žlutozelené barvy. Pokud už nekvete, tak se sbírají jen listy.

Hlavní účinné látky kontryhele jsou třísloviny, které brání množení některých bakterií a vyhlazují pokožku a také flavonoidy, které posilují dělohu

Kontryhel je vyloženě ženská bylina a umí pomáhat při spoustě ženských obtíží. Uvádí se, že dokáže přirozeně hojit všechny možné záněty ženského lůna (včetně zánětu vaječníků) a záněty ženských pohlavních orgánů jsou jedna z nejčastějších příčin návštěvy gynekologa a následného užívání antibiotik. Antibiotika ale mají samozřejmě i svoje nežádoucí účinky a často dochází k opakování zánětu a ženě se čím dál více narušuje správná mikroflóra a je do budoucna o to náchylnější k dalším zánětům. 

Dále kontryhel posiluje ženské pohlavní orgány a vazy dělohy a tím dokáže napravit stav ochablého lůna po porodu, zároveň díky této své posilující funkci upevňuje plod těhotné ženy a brání tím potratu. Ženám se sklonem k potratu nebo předčasnému porodu se dle rad v herbářích doporučuje od 3.měsíce užívat právě kontryhelový čaj. 

Kontryhel je pomocníkem i při problémech s menstruací, mírní menstruační bolesti, reguluje nadměrné krvácení a zároveň posiluje oslabenou a opožďující se menstruaci. 

Také ženy po porodu ocení jeho funkce, když si během šestinedělí dopřejí pravidelné pití kontryhelového čaje, dosáhnou lepšího stahování dělohy po porodu, rychlejšího zpevnění podbřišku a zároveň budou mít dostatek mateřského mléka pro svoje miminko, protože kontryhel podporuje laktaci.

Literární prameny uvádějí, že kontryhel umí léčit například ještě:

 - gynekologické výtoky a záněty
 - chybějící menstruace u mladých dívek
 - menstruační problémy v přechodu (klimakteriu)
 - bolesti a otoky po vytržení zubu
 - slabost svalů a končetin
 - chudokrevnost, anémie
 - těžký porod, zranění po porodu, výhřez dělohy

Obvyklá příprava čaje je 1 až 4 lžičky sušené bylinky krátce přejít varem a potom louhovat ještě 10 až 15 minut. Užívá se 1 až 2 šálky denně.

TIP: Při gynekologických zánětech vyzkoušejte místo mastí z lékárny raději oplachy z odvaru kontryhele. Připravíte jej když 3 lžičky sušeného kontryhele a 250 ml vody necháte asi 3 minuty přejít varem a následně 15 minut louhovat. 
Při úpornějším zánětu s poševním výtokem, kdy nestačí pouze oplachovat vnější genitálie, se doporučuje udělat výplach z kontryhelu, připraví se z 500 ml vody a 1 polévkové lžíce sušeného kontryhele. Přivést k varu, 3 minuty povařit, 15 minut louhovat a až odvar vychladne, tak jím provést výplach pochvy s použitím vaginálního irigátoru, nebo vaginálního klystýru. 

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz 


Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím