Hluchavka

21. 6. 2016

Připravili jsme si pro vás seriál o místních bylinkách, tentokrát o hluchavce. Abychom tímto přispěli k vyšší informovanosti o jejich dávno zapomenutých blahodárných účincích na naše zdraví. Protože není na světě žádná bylina, aby na něco nebyla!

Hluchavka
 

3. díl - Hluchavka, latinsky Lamium

Hluchavka, lidově nazývaná též jako hluchá kopřiva, nebo mrtvá kopřiva je dalším přínosem pro naše zdraví a opět patří do podceňované kategorie nežádoucích "plevelů". Roste nejčastěji na stinných a vlhkých místech, v lesích, příkopech, pod křovím a podél plotů. Narozdíl od jí podobné kopřivy ale nepálí, což usnadňuje její sběr. Kvete většinou od dubna do října. Sbírají se především květy, ale léčivé jsou též i listy a natě hluchavky. 
Květy obsahují účinné látky saponiny, slizy, třísloviny a silice. 

Léčebné účinky hluchavky jsou v literárních pramenech známy již od počátku našeho letopočtu a tyto účinky působí na mužský i ženský organismus odlišně.

U mužů se používá při problémech s vylučováním moči, uvolňuje močové cesty a tím usnadňuje močení, má také příznivý vliv na prostatu. 

U žen se používá při onemocnění ženských orgánů, při bolestivé a nepravidelné menstruaci, nebo při poševním výtoku. 

Sedací koupel připravená z 20 až 30 kusů celých rostlin, které jsme zalili vroucí vodou a nechali 15 minut louhovat, je skvělým přírodním pomocníkem při hemeroidech, gynekologických obtížích a křečových žilách. 

Další známé možnosti využití hluchavky jsou: 

 - čistí krev
 - posiluje dělohu
 - pomáhá při zánětu vaječníků
 - napravuje trávení
 - zklidňuje při nespavosti

Čaj z hluchavky se připraví z vrchovaté lžičky sušených květů a po přelití vroucí vodou se nechá 15 minut louhovat. Ideální dávkování je pít tento čaj 2x až 3x denně.

TIP: Při bolestivých křečových žilách si můžeme ulevit, když na ně přiložíme spařené, vychlazené rostliny hluchavky a převázané obvazem necháme působit přes noc.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o bylinkách na téma: Kopřiva dvoudomá
Přečtěte si další díl seriálu o bylinkách na téma: Řebříček obecný

 

Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím