Detoxikace

29. 3. 2018

S počátkem jara většina lidí pociťuje potřebu své tělo po zimě pročistit, odlehčit ve stravě a často i shodit do jarního oblečení nějaké to kilo. Tyto pocity jsou správně, jaro je totiž ideální čas pro očistu. Navíc příroda to má krásně zařízené - ne jen, že na jaře je dle orgánových hodin východní medicíny aktivní meridián jater, navíc touto dobou sama příroda nabízí spoustu darů, které je možné pro očistu i vyživení těla po zimě, využít.

Detoxikace

Nejdostupnější a navíc zadarmo dostupné v přírodě je využití divokých bylin, které jsou už nějakou dobu mylně považovány za plevel. 

Například:

Bršlice kozí noha - podporuje trávení, lehce projímá, působí velmi příznivě při revmatismu a dně. Obsahuje železo, měď, mangan, vitamín A, C a další cenné látky. Ideální je užívat ji v syrovém stavu jako přídavek do jarního salátu.

Ptačinec žabinec - opět vhodný do jarních salátů v syrové formě, působí proti jarní únavě, zlepšuje krvetvorbu, pozitivně ovlivňuje činnost střev a redukuje výskyt akné.

Pampeliška - léčivka, jako šitá na míru pro naše játra a žlučník, čistí a rozpouští žlučové kameny. Užívají se její kořeny, listy, stvoly i květ. Více o pampelišce: pampeliška.

Medvědí česnek - tato chuťově výrazná lahůdka nás obohatí o železo, hořčík, vitamín C a sirné aminokyseliny. Účinkuje proti problémům se střevy, regeneruje střevní sliznice a pročišťuje cévy. Dá se užívat v podobě čerstvě vylisované šťávy, jako salát nebo se z něj dělá pesto.

Kopřiva - je jednička v čištění krve i v podpoře krvetvorby, dále potom důkladně čistí ledviny a močové cesty od písku i kamenů, optimalizuje stolici a také zvyšuje naši obranyschopnost proti působení virů a bakterií. Užívat můžeme buď šťávu z čerstvých kopřiv, čaj z jejích listů nebo odvar z kořene. Více o kopřivě: kopřiva.

Sedmikráska - má v jarní detoxikaci také své nezastupitelné místo díky její vlastnosti čistit krev a tím příznivě ovlivňuje stav pokožky, podporuje trávení, mírní respirační obtíže. Sedmikráska navíc obsahuje vápník a také dokáže aktivizovat mrtvý vápník uložený v těle. Více o sedmikrásce: semikráska.

Půsty - dalším zajímavým očistným rituálem, který lidstvo praktikuje od pradávna jsou půsty a obzvláště na jaře mají blahodárný účinek. Vše máme zakódováno hluboko v DNA. Půsty na jaře byly v našem pásmu prakticky nedílnou součástí ročního cyklu, protože většina zimních zásob už byla snědená, nebo zkažená a tudíž se muselo často mnoho dnů a leckdy i týdnů hladovět.

Za ta léta si tělo na tento typ půstu zvyklo a později se to stalo i jako rituální každoroční součástí vítání jara v mnohých kulturách a podobách. Půstů máme samozřejmě několik typů, ale pravověrní půstaři berou jako správný půst pouze pití čisté pramenité vody bez kousku potravy a to minimálně 5 dnů, často pak 10 dnů, ale fajnšmekři si dopřávají 21 dnů bez potravy a ti nejdrsnější borci zvládnou i 40 dnů bez jídla a jen na holé vodě. O tom, že někteří pijí jen destilovanou vodu se raději nebudeme zmiňovat, protože to už je velký hazard se zdravím.

Každý půst raději konzultujte se svým lékařem a obzvláště, pokud máte zdravotní komplikace. Dlouhodobé půsty nejsou určitě pro každého, ale co každý zvládne jsou intradenní půstu, tedy krátké půsty několik hodin. Například 16 hodin půst a 8 hodin doba, kdy normálně jíte, což aktuálně provozuje náš známý celostní doktor Mudr. Jan Vojáček. Další bezpečnou variantou jsou například páteční půsty, tedy jeden den v týdnu bez jídla a jen na vodě, případně střídání dnů s jídlem a bez jídla. Pokud zjistíte, že to v pohodě zvládáte a dělá vám to dobře, tak můžete počet dnů bez jídla postupně přidávat...


Další možností, která se nabízí pro jarní očistu je využít již hotové produkty.

Například:

Ostropestřec mariánský, mocný léčitel pro naše zanesená nebo ztučnělá játra, dokáže regenerovat jejich tkáň i po těžkých nemocech a otravách. Játra jsou orgán, který ovlivňuje spoustu pochodů v našem těle - od trávení, přes stav pokožky, migrény a vůbec pocity vitality nebo únavy. Názory na nejvhodnější formu jeho užití se liší, takže je asi na každém, jaká forma se mu bude zdát příjemnější. Je možné jej užívat v podobě kapslí, drceného plodu, čaje, oleje nebo ostropestřecové kaše. Protože je ostropestřec velmi silná bylina, doporučujeme začít postupně na nízkém dávkování, nevrhnout se do detoxu příliš po hlavě.

Šišák bajkalský, kořen této byliny dokáže čistit v těle tak zvané "vlhké horko", což je pojem tradiční čínské medicíny a bohužel toto nevhodné prostředí má v těle dnes spousta z nás. Je to stav, ve kterém se často tvoří záněty kdekoliv v těle a hlavně se v tomto terénu úžasně daří chlamýdiím, streptokokům, stafylokokům, boréliím, všemožným parazitům, kvasinkám, plísním a dalším nežádoucím mikrobům. Dopřát si minimálně jednou ročně tříměsíční očistnou kůru s pomocí šišáku bajkalského velmi znepříjemní těmto nezvaným prevítům pobyt v našem těle a zbaví nás chronických zánětů. Méně vhodná je tato jinak univerzální detoxikační bylina pro lidi, kteří trpí zimomřivostí, nechutenstvím, řídkou stolicí a celkově preferují teplé nápoje.

Další tip na jarní očistu je kúra s pomocí produktu Cytosan. Cytosan je vyroben z humátů obsažených v rašelině a v mladém hnědém uhlí. Jeho molekuly prostupují tenkým střevem do krve a detoxikují tak vnitřní prostředí buněk i krev. Tento proces je mechanický, automatický a nevyžaduje po našem organismu žádnou energii na spolupráci při detoxikačním procesu, takže je vhodný i pro velmi oslabené a nemocné jedince. 

Vhodné je také absolvovat kúru i s produktem Cytosan Inovum, který má trošku jiné složení oproti klasickému Cytosanu, je navíc obohacen o zelený jíl. Když látky obsažené v Cytosanu Inovum procházejí naším trávícím traktem, tak na sebe váží nečistoty, toxiny a hleny, které následně stolicí vyloučíme pryč. Cytosan Inovum má díky svému složení výraznější vliv na očistu trávícího traktu, zejména místa mezi klky tlustého střeva a díky přidanému zelenému jílu má vyšší detoxikační účinky a čistí zánětlivá ložiska v trávícím traktu. 

Výše uvedené způsoby jarní očisty mají sloužit především jako ukázka různých možností, konkrétní postup je lepší konzultovat se svým terapeutem, zejména u velmi oslabených jedinců.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz


Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním, příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.
 

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím