Bolesti zad

1. 11. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o nemocech, tentokrát na téma bolesti zad a jejich léčba. Po krátkém popisu nemoci předložíme možnosti léčby klasickou medicínou, možnosti léčby alternativní medicínou, pohled na hlubší - duševní příčiny nemoci a také doporučení, co může pro prevenci nebo vylepšení stavu udělat samotný pacient ve svojí režii.

Bolesti zad

Příčiny bolesti zad

Bolesti zad jsou nejčastějším onemocněním pohybového aparátu a dnes se již řadí mezi tzv.civilizační onemocnění. Je to jedna z nejčastějších příčin vystavování pracovní neschopnosti a často bolesti zad vedou až k invaliditě. Bolesti zad mají spoustu podob - počínaje "obyčejným" funkčním ústřelem v důsledku přetížení, přes blokády krční nebo bederní páteře, konče těžkým výhřezem meziobratlových plotének. 

Udává se, že asi jen čtvrtinu bolestí zad způsobuje skutečně onemocnění páteře. 

Větší část bolestí (cca tři čtvrtiny případů) způsobují například tyto faktory:

 - přetěžování opěrného systému, špatné držení těla, 
 - nevhodné pohybové návyky, nesprávné posilování
 - nedostatečnost, nebo ochablost svalů hlubokého stabilizačního systému
 - poškození svalových úponů kolem páteře
 - obezita díky které dochází k nadměrné zátěži pohybového aparátu
 - podchlazení
 - "střílení" do oblasti zad ze špatně fungujících vnitřních orgánů
 - postižení meziobratlových plotének, destiček nebo chrupavek
 - posuny obratlů
 - zánětlivé procesy v oblasti kolem páteře
 - nádorové útvary a kostní metastázy

Léčba bolestí zad klasickou medicínou

V akutních případech se volí primárně klid na lůžku v teple a suchu a většinou se podávají analgetika, antirevmatika, sedativa, obstřiky, bolest a zánět tlumící gely a masti. Ve vážnějších případech dojde k hospitalizaci a podávají se kapačky případně se poskytne neurochirurgický zákrok. 

Chronické bolesti zad se obvykle řeší rehabilitací a vhodným pravidelným cvičením. Někdy se doporučuje dlouhodobé užívání doplňků stravy v závislosti na příčině potíží. 

Pohled psychosomatiky, aneb "duševní příčiny" bolestí zad

Literárních zdroje zabývající se duševními (psychosomatickými) příčinami nemocí popisují bolesti zad obecně jako důsledek duševního-psychického přetížení. Přetíženi můžeme být povinnostmi, starostmi, stresem, strachem, tlakem, který na sebe vyvíjíme buď sami, nebo který na nás vyvíjí okolí (a my se necháme).
 
Co se týče bližší lokalizace bolestí, tak:

 - hrudní oblast je považována za oblast citů, lásky a vztahů, takže problémy pramení z přetížení v oblasti vztahů se svými nejbližšími.

 - bederní oblast a oblast kříže - jde o strachy, zejména o strach z nedostatku hmotného zabezpečení. Současně bolesti bederní oblasti souvisejí s přetěžování sebe sama nadmírou povinností - "nakládáme si toho hodně na svá bedra".

 - bolesti krční oblasti a šíje jsou důsledkem přílišné sebekritiky, pocitů viny a nadměrné tvrdosti sami na sebe-kvůli čemuž se přetěžujeme a dostáváme se na pokraj svých sil. 

Léčba bolestí zad pomocí metod alternativní medicíny

Jak bylo uvedeno výše-bolesti zad mohou mít spoustu příčin, takže je pro úspěšnou léčbu klíčové najít tu pravou a dle toho dále postupovat. Ucelenou diagnostiku nabízí tradiční čínská medicína (TČM), kdy praktik TČM po důkladné vstupní diagnostice zjistí "odkud vítr vane" a tímto směrem potom doporučí příslušný postup. Léčba pohybového aparátu je oproti jiným často dlouhodobá, ale jedině tak jde efekt až k jádru problému. Součástí tradiční čínské medicíny je kromě bylinek i akupunktura, která nabízí rychlé a efektivní řešení obzvláště v případě akutních bolestí. 

Může být velmi podpůrné užívat i přírodní doplňky stravy, které celkově harmonizují a vyživují vše, co souvisí s pohybovým aparátem a vazivem. Je tedy vhodné vyhledat si ve svém okolí terapeuta zabývajícího se bylinnou léčbou

Pokud cítíme, že máme problém ve svém nastavení mysli, že se neustále něčím přetěžujeme, jsme na sebe tvrdí a neustále se pod tíhou povinnosti bortíme a přitom si nemůžeme pomoci sami toto nastavení změnit, je vhodné vyhledat pomoc z oblasti alternativní psychoterapie. Díky těmto metodám často nahlédneme na svůj život s větším odstupem, z větší výšky a lépe tak uvidíme, do jaké pasti jsme se chytili a můžeme s tím snáze něco udělat. 

Jak si můžeme pomoci sami?

Po splnění základní podmínky, kterou je přiměřený pohyb, správné držení těla a vhodné zatěžování svalů, je možné pohybový aparát podpořit přírodními produkty. 
Doplňkem stravy první volby by mohl být Skeletin, který obsahuje mimo jiné kolagen, sépiovou kost, mangan a rybí olej a působí velmi podpůrně na kosti i kloubní chrupavky. Je vhodné jej užívat současně s regeneračním přípravkem Renol, protože ten harmonizuje pohybový aparát a současně násobí efekt Skeletinu tím, že jeho účinky "posílá" do nejpotřebnějších míst. Podobné účinky jako Renol má také přípravek Diocel.

Bolestivá místa je vhodné 3x denně potírat krémem Artrin. Pokud ale cítíme, že bolest způsobují více měkké tkáně - vazy a okolí kloubů, je lepší používat krém Protektin. Oba tyto bylinné krémy ne jen, že tlumí bolest, ale také současně hojí bolestivá místa do hloubky a tím se podílejí na odstraňování příčin bolesti.

Pavla za Tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o nemocech na téma: Angína, bolest v krku, zánět mandlí

Následující díl seriálu o nemocech na téma: Zácpa

Chcete se dozvědět včas o novinkách na portálu www.znamyterapeut.cz? Lajkujte tuto stránku na Facebooku a staňte se našimi fanoušky a budete o novinkách na tomto portálu vědět vždy včas.
Portál www.znamyterapeut.cz je největší křižovatka alternativní medicíny, vybírejte si svého terapeuta prostřednictvím těchto stránek a rozhodujte se na základě zkušeností ostatních, vyhnete se tak případnému zklamání z nevhodně zvoleného terapeuta.
Chcete se podělit o svoji zkušenost s terapeutem nebo metodou alternativní medicíny? Sdílejte tuto zkušenost na tomto portálu a pomůžete tím při výběru ostatním...příště oni zase pomohou svým hodnocením a referencí vám.

Zaujal vás článek?    




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím