Sedmikráska chudobka

7. 6. 2016

Připravili jsme si pro vás seriál o místních bylinkách, tentokrát tu máme sedmikrásku. Abychom tímto přispěli k vyšší informovanosti o jejich dávno zapomenutých blahodárných účincích na naše zdraví. Protože není na světě žádná bylina, aby na něco nebyla!

Sedmikráska chudobka
 

1.díl - Sedmikráska, latinsky Bellis perennis

Od března téměř do listopadu krášlí tato drobná květinka louky, trávníky a pastviny po celém světě. Kromě efektního vzhledu má ale sedmikráska daleko významnější přednosti a najde využití v přírodním léčitelství. Její květy obsahují saponiny, hořčiny, třísloviny, flavonoidy, minerály (vápník, hořčík, draslík a fosfor) a také vitamíny z nichž převažuje vitamín C. Jestliže se vyskytne nedostatek vápníku, nebo osteoporóza, je vhodně začít konzumovat květy sedmikrásky buď jen tak syrové jako posyp na chleba s pomazánkou, nebo z kvítků připravit čaj, protože sedmikrásky ne jen že obsahují vápník, ale kromě toho (dle známého léčitele pátera Ferdy) dokážou v těle vápník vázat a aktivizovat mrtvý vápník uložený v těle.

Konzumace těchto květů tedy může být řešením pro ty, kteří trpí alergií na kravské mléko a mléčné výrobky a chtějí svému tělu dodat vápník přirozenou cestou. Navíc je to snadno dostupné řešení po dobu minimálně 7 měsíců v roce a je zcela zdarma :-).

Sedmikrásky byly v dobách minulých využívány například k mírnění těchto problémů:

 - kašel, nachlazení, zahlenění
 - poruchy trávení, nechutenství
 - kožní problémy, hmyzí bodnutí (přiložit na ránu rozmačkaný lístek)

Čaj se vaří z 1 lžičky sušených, nebo 2 lžiček čerstvých květů a 10 až 15 minut nechat ustát. Pije se ideálně 3x denně vlažný.

TIP: Potřebujete-li posílit slábnoucí, nebo prací na počítači nadměrně zatěžovaný zrak, dopřejte si šesti týdenní kúru, kdy denně sníte 8 čerstvě utržených květů semikrásky. Pokud bude "lov na sedmikrásky" spojen s procházkou do přírody, tak pozitivní vliv na oči znásobíte tím, že si cestou sundáte dioptrické brýle (nosíte-li), protože zelená barva, kterou vnímáte přímým pohledem, je pro oči významně léčivá.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

Přečtěte si další díl seriálu o bylinkách na téma: Kopřiva dvoudomá

 

Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím