Šalvěj lékařská

5. 7. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o místních bylinkách, tentokrát o šalvěji lékařské. Abychom tímto přispěli k vyšší informovanosti o jejich dávno zapomenutých blahodárných účincích na naše zdraví. Protože není na světě žádná bylina, aby na něco nebyla!

Šalvěj lékařská
 

5.díl - Šalvěj, latinsky Salvia officinalis

Tato vytrvalá bylina zdobí naše skalky nebo záhonky a zároveň může být použita jako cenné léčivo. Používají se její listy i celá nať a to jak v čerstvém, tak i v sušeném stavu. 

Obsahuje především salvin a cirsimaritin, tyto látky mají schopnost ničit bakterie, dále potom kyselinu rozmarýnovou, která působí protizánětlivě a v neposlední řadě silice, které omezují nadměrné pocení.

Tato téměř zapomenutá bylinka našich prababiček má spoustu příznivých účinků na naše zdraví, o šalvěji je zachovaná zmínka už z období kolem roku 1300, kdy jistý voršík pravil, že "Proč má člověk umřít, když v zahradě roste šalvěj?". 
Čaj ze šalvěje posiluje celé tělo a také čistí krev - což je alfa a omega našeho zdraví. 
Šalvěj je také skvělá v případech nočního pocení, které dnešní medicína neumí snadno a přirozeně řešit, protože přímo vyhojí a vyřeší příčinu nočního pocení, jde až do jádra problému ať už se problém nachází kdekoliv v těle. 

Šalvěj dále může pomoci zejména při:

 - záněty ústní dutiny, záněty hrdla, zánět mandlí, bolesti v krku
 - nadměrné pocení při stresu nebo nervozitě
 - noční pocení v klimakteriu nebo pubertě
 - bolesti při menstruaci
 - ukončení laktace, snižuje tvorbu a sekreci mateřského mléka 
 - pomáhá při nadměrném zahlenění dýchacích orgánů i zahlenění žaludku, rozpouští hleny a usnadňuje jejich    vykašlávání
 - poruchy jater, poruchy střev, průjmy a nechutenství

Šalvějový čaj se obvykle připravuje z 1 čajové lžičky sušené nebo čerstvé šalvěje, zalité vroucí vodou necháme 10 minut louhovat.

TIP: Kdo trpí na bolesti zubů, paradentózu nebo na afty, může si ulevit kloktáním nálevu, který připravíme tak, že tři lžičky sušené šalvěje zalijeme vroucí vodou a po 15 minutách louhování scedíme. Vychlazený nálev používáme jako kloktadlo.
Komu hrozí odstranění mandlí, může tomu předejít včasným pitím čaje ze šalvěje a současně podáváním obkladů ze šalvěje na krk. 

UPOZORNĚNÍ: Nedoporučuje se užívat šalvěj dlouhodobě ve vysokých dávkách, protože obsahuje látky, které mohou v extrémních dávkách poškodit organismus.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz

....předchozí díl seriálu o bylinkách na téma: Řebříček obecný
Přečtěte si další díl seriálu o bylinkách na téma: Kontryhel obecný

 

Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím