Mateřídouška

19. 7. 2016

Připravili jsme si pro vás seriál o místních bylinkách, kterou dnes bude mateřídouška. Abychom tímto přispěli k vyšší informovanosti o jejich dávno zapomenutých blahodárných účincích na naše zdraví. Protože není na světě žádná bylina, aby na něco nebyla!

Mateřídouška
 

7.díl - Mateřídouška, latinsky Thymus vulgaris

Mateřídouška potřebuje spoustu slunečního tepla, tak roste na slunných místech, nejlépe na kamenitých plochách a skalkách. Za plného poledního svitu se line z jejích fialkových květů aromatická vůně, které si nejde nevšimnout. Kvete od června do září a tehdy se má sbírat, ideálně za slunného poledne, tehdy mají květy nejsilnější účinek.

Tato bylinka obsahuje především hořčiny a třísloviny, které působí příznivě na trávení a tvorbu trávicích šťáv a také silice, které mají schopnost uvolňovat křeče. Díky jejímu vlivu na trávení dochází k efektivnímu zpracovávání přijaté potravy a tím, že z potravy přijmeme co nejvíce, tak se zvyšuje naše vitalita a zároveň trávící orgány netvoří zbytečné odpady z nezpracované potravy v podobě hlenů. Tím se stává mateřídouška velkým pomocníkem i při problémech se zahleněním, protože řídí pochody v těle tak, aby se hleny netvořily.

Mateřídoušku můžeme využívat jako balzám na nervy při nervozitě nebo nespavosti, v takových případech se pije 3x denně čaj z tří lžiček sušené mateřídoušky, louhovaný po dobu 15 minut. 

Další osvědčené využití jsou koupele z mateřídoušky, pomáhá při revmatických bolestech kloubů. Koupel připravíme tak, že 4 litry vody povaříme s 200 gramy kvetoucí natě mateřídoušky a necháme asi 20 minut louhovat. Následně v koupeli s mateřídouškovým odvarem setrváme půl hodiny. 

Mateřídoušku se dá použít také při porodu, kdy urychluje dítěti sestup porodními cestami matky, zároveň je schopná vyvolat porod, proto by se neměla vůbec užívat v těhotenství (vyjma situací, kdy matka přenáší nebo je u konce těhotenství a vyvolání porodu je žádoucí).

Dále se mateřídoušce přisuzují schopnosti pomáhat při:

 - nemocech močových cest
 - nemocech nervů a celé nervové soustavy
 - revma, revmatoidní artritida, revmatismus
 - zánět průdušek, astma, černý kašel, zápal plic
 - nachlazení

Obvyklá příprava mateřídouškového čaje je 1 až 2 lžičky sušené byliny, 250 ml vody a spařené několik minut louhovat. 

TIP: Ukazuje se jako velmi účinné doporučení pro děti trpící nechutenstvím, takové děti se mají občas vykoupat v koupeli s přídavkem odvaru z 50 gramů mateřídoušky. Tato stará skvělá a fungující metoda je neprávem téměř zapomenuta.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz 

....předchozí díl seriálu o bylinkách na téma: Kontryhel obecný
Přečtěte si další díl seriálu o bylinkách na téma: Jitrocel

 

Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím