https://www.traditionrolex.com/20

https://www.traditionrolex.com/20

Kopřiva dvoudomá

14. 6. 2016

Připravili jsme si pro vás seriál o místních bylinkách, tentokrát o velmi oblíbené kopřivě. Abychom tímto přispěli k vyšší informovanosti o jejich dávno zapomenutých blahodárných účincích na naše zdraví. Protože není na světě žádná bylina, aby na něco nebyla!

Kopřiva dvoudomá
 

2.díl - kopřiva, latinsky Urtica dioica

Jedna z nejčastěji hubených plevelů v zahradách, u plotů a na dvorech je zároveň jedna z nejúžasnějších bylin, které nám sama příroda nabízí. Ano, obyčejná kopřiva je hotový zázrak a lidé si ji pro její léčebné účinky cenili už od středověku. O jejích účincích dnes ví bohužel už málokdo, kdyby o nich lidé věděli, pěstovali by ji ve velkém a nikoho by nenapadlo kopřivy jen tak likvidovat. Kopřiva je léčivá od kořene, přes stonek až po listy. Listy obsahují především flavonoidy, vitamín C, provitamin A, kyselinu listovou, železo, draslík, kyselinu křemičitou a aminy. Kořen obsahuje třísloviny a beta-sitosterol. 

Největší předností kopřivy je dle starých herbářů a bylinkářů její pomoc při krvetvorbě, proto by měl být kopřivový čaj nebo šťáva z čerstvé kopřivy první akcí, kterou je vhodné zahájit, jestliže se vyskytne chudokrevnost (anémie). Kopřiva kromě tvorby krve také krev čistí a tím se stává skvělým pomocníkem při boji s ekzémy, protože exzémy mají často vnitřní příčinu a proto je nutné je léčit vnitřně pomocí krev čistících bylin. 
Kopřivu ocení také ti, kteří mají zvýšenou hladinu cukru v krvi, protože kopřiva podporuje funkce slinivky a tím snižuje hladinu krevního cukru.
Další úžasné funkce kopřivy se týkají ledvin a močového měchýře, má schopnost rozpouštět ledvinové a močové kaménky a léčit nemoci močových cest-jako je například zánět močového měchýře nebo chorobné zadržování moči.

Kromě výše uvedeného se kopřiva od pradávna cenila také pro svoji schopnost:

 - bojovat proti virům
 - napomáhat vylučovat z těla kyselinu močovou a tím mírnit artitidu a dnu
 - podporovat laktaci
 - podporovat libido
 - protizánětlivé účinky
 - podpora metabolizmu
 - mírnit nemoci jater a žlučníku
 
Čaj z kopřiv se připraví tak, že vrchovatou lžičku spaříme čtvrt litrem vody a krátce vyluhujeme. Pokud si takhle naordinujeme jarní nebo podzimní kúru, tak pijeme po dobu 4 týdnů 2 až 3 šálky denně po doušcích. 

TIP: Pro zvýšení efektu při chudokrevnosti, nedostatku železa v krvi a chronické únavě je ideální používat čerstvou nať a listy, tyto odšťavnit na odšťavňovači a užívat 3x denně čajovou lžičku do trochy vlažné vody.

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz  

....předchozí díl seriálu o bylinkách na téma: Sedmikráska chudobka
Přečtěte si další díl seriálu o bylinkách na téma: Hluchavka

 

 

Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím

https://www.traditionrolex.com/20