Jitrocel

26. 7. 2016

Připravili jsme pro vás seriál o místních bylinkách a tentokrát je to Jitrocel. Abychom tímto přispěli k vyšší informovanosti o jejich dávno zapomenutých blahodárných účincích na naše zdraví. Protože není na světě žádná bylina, aby na něco nebyla!

Jitrocel

8.díl - Jitrocel, latinsky Plantago

Další z řady podceňovaných "plevelů" je jitrocel. Jedná se o vytrvalou bylinu, která kvete od jara do podzimu a roste téměř všude, protože je to bylina nenáročná na půdu i na podnebí.

Obsahuje především glykosid aukubin, který má antibiotické vlastnosti, třísloviny, které ničí choroboplodné bakterie ve sliznicích a současně hojí zánětlivá onemocnění hltanu a ústní dutiny, dále potom křemík, který je důležitý pro zdraví kostí a chrupavek a také flavonoidy, které působí protizánětlivě.
Z vitamínů obsahuje C, A a K, z minerálů hořčík a vápník

Hlavní léčebné vlastnosti jitrocele na lidské zdraví jsou v oblasti dýchacích orgánů, od pradávna se jitrocelem léčilo silné zahlenění, kašel, černý kašel, astma i tuberkulóza. Léčebný účinek na bronchiální astma se znásobí, když k jitroceli přidáme mateřídoušku v poměru 1:1 a uvaříme čaj ze směsi těchto dvou bylin - vrchovatou lžičku směsi na 250ml vody, spařit a chvíli louhovat.

Další účinky spočívají v jeho schopnosti silně pročišťovat a to hlavně krev, ale také žaludek a plíce. K dosažení důkladného pročišťovacího efektu se doporučuje používat jitrocel dlouhodobě, buď ve formě čaje a nebo sirupu. 

Jitrocel se dá použít i zevně a to jednak při desinfekci řezného nebo tržného poranění, po bodnutí hmyzem, uštknutí jedovatým hadem, dokáže vyhojit i puchýře vzniklé chůzí. Zároveň se vnější použití jitrocele těší velkému úspěchu při hojení několik let starých poranění, bércových vředů a žilní trombózy. Používá se tak, že čerstvé a rozmačkané listy opakovaně přikládáme na potřebná místa a necháme působit.

Informace v bylinářích hovoří o dalších vlastnostech jitrocele, například při:

 - špatně se hojící rány
 - krvácející rány

 - potřebě detoxikace organismu

 - struma, vole (zevně přikládat čerstvé rozmačkané listy)
 - žlučníkové kameny (denně užívat cca 8 gramů jitrocelových semínek)

Obvyklá příprava jitrocelového čaje je 1 až 2 lžičky sušené byliny, 250 ml vody a spařené několik minut louhovat. 
Jedna z možností přípravy jitrocelového sirupu je umlýt na masovém mlýnku 2 vrchovaté dvojhrstě listů jitrocele a následně přidat 300g cukru a 250g včelího medu. Vše za stálého míchání vařit na mírném ohni dokud nevznikne sirup, ten potom naplníme do sklenic a po vychladnutí uskladníme v lednici. 

TIP: Jestliže kouříte a chcete se tohoto zlozvyku zbavit, můžete vyzkoušet popíjet čaj z jitrocele, ideálně obohaceného o puškvorec. Konkrétně 1 lžíce jitrocele a 1 lžička puškvorce, spařit a 10 minut louhovat. Následně po doušcích denně popíjet alespoň po dobu 6 týdnů. Na tento jednoduchý recept je už spousta pozitivních ohlasů, takže zřejmě opravdu funguje! 

Pavla za tým ZnamyTerapeut.cz 

....předchozí díl seriálu o bylinkách na téma: Mateřídouška

 

Zaujal vás článek?    


Související metody




  Zpět na seznam článků

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím