Známý Terapeut Známý Terapeut
hodnocení článku:
0 %


Byliny ještě po selsku

27. 2. 2016

Rád bych navázal na první článek o tom, jak se opravdu jednoduše vyznat v bylinkách, který si můžete přečíst pod odkazem dole. Opět bych si dovolil trošku informací o přístupu prastarého vědění našich předků.

Byliny ještě po selsku
 

Dalším důležitým způsobem, jak určovat účinek bylin je chuť, dále pak zrak, ale ten nemusí být až tak přesný. Pokud chceme odhadnout účinek byliny z barvy a tvaru, tak by mohlo platit, že co je bílé, bývá studené povahy, červené zase může ukazovat na pálivou povahu, zelené zase může být kyselé, žluté zase dosti sladké atd. Ale nemusí tomu být vždy, například "mléko" uvnitř pampelišky je také bílé, ale přitom teplé povahy. Ohledně tvaru, například hezká struktura žebříčku nám může ukazovat na prvek kov a tudíž působení na plíce a tlusté střevo (dle TČM), ale o tom třeba jindy.

Než se vrátíme k chuti, tak předem musím upozornit na důležitou věc a tou jsou rozdílné účinky různých částí bylin. Květ může mít zcela rozdílné účinky, nežli listy a ty zase jiné, než například kořen. Je potřeba toto vést v patrnosti.

Pokud při ochutnávání byliny cítím trpkost na jazyku, tak účinek bylin bude pravděpodobně stahující, pronikavý, zahušťující a ochlazující, tedy jinými slovy vše, co je kyselé chuti. Co má sladkou chuť často ukazuje na mírnou horkost a účinek je obměkčovací, zažívací, většinou pro člověka přirozené a příjemné. Hořká chuť bylin nám prozrazuje zahřívací a vysušující účinky, dále svírají, vypuzují vlhko a pročišťují. Slaná chuť ukazuje na vysušující, stahující a zahušťující účinek. Ostré byliny jsou moci zahřívající, vypuzují vlhkost, vysušují na vysokém stupni a otevírají póry.

Ještě si půjčím slova doktora Tadeáše Hájka z Hájku, který vysvětluje moci a účinky bylin v herbáři Dr. Petra Ondřeje Mathioliho. Moc a účinky bylin dělí na 4 stupně. Jednotlivé jakosti byly popsány asi takto:

Horkost
U prvního stupně můžeme sotva pozorovat mírné zahřívání. Druhý stupeň horkosti se připisuje bylinám, které mají moc ztenčovat, ředit a otevírat povrch. Třetí stupeň ukazuje na palčivost, byliny pálí, suší, přívádí žízeň, moc těchto bylin je zapalující, rozrážející, vyprahující a mocně otevírají průduchy. Čtvrtý stupeň horkosti je pak odporný a nesnesitelný, účinky zapalující, mořivé a kazivé. Obecně všechny účinky na 4. stupni jsou jedovaté.

Chlad  
První stupeň velmi mírně ochlazuje horkost, jen nepatrně zdržují zažívání. Druhý stupeň studenosti už je cítit na jazyku, který při kontaktu již trochu slábne a takové byliny mají účinky jako zahušťování, zmírňování horkosti, je patrné horší zažívání. Třetí stupeň už znatelně studí, až svrašťuje průduchy, účinek tedy svíravý, stahující, přináší necitlivost, mření údů a zsinalost. Čtvrtý stupeň chladu již uhašuje všechnu naši přirozenou horkost a celé tělo zdřevěňuje.

Vlhkost
První stupeň vlhkosti vlaží a měkčí, jakoby činí slizkým. Druhý stupeň vlhkosti otupuje, zahušťuje, obměkčuje a zemdlívá přirozené údy. Třetí stupeň mokrosti zemdlívá tak, že způsobuje ustavičné nechutenství, dávení, úplavice a činí celé tělo zlenivělým a nezpůsobilým ku všem činům. Poslední stupeň dusí veškerou přirozenou horkost, jako voda hasí oheň, všechny tyto rostliny na posledním stupni se opět mají za jedy.

Suchost
První stupeň se připisuje rostlinám, které mírně suší a stvrzují údy. Druhý stupeň pak více suší, zatvrzuje, svrašťuje a stahuje. Jsou to všechny byliny trpké chuti. Třetí stupeň se vyznačuje mocnější suchostí a vyprahlostí, činí průduchy úzké, brání průchodu vlhkosti, zastavuje, vytlačuje přirozenou vlhkost až přivádí souchotiny. Čtvrtý stupeň udušuje a přivádí smrt.

Příště se zkusíme více podívat na prolnutí východu a západu.

První část článku si můžete přečíst zde.

Antonín Hlavinka
znamyterapeut.cz

 

Zaujal vás článek?    


Související metody

Názory a hodnocení

Nikdo nehodnotil, buď první, kdo se podělí o své zkušenosti!


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím