Pavla Hlavinková Pavla Hlavinková
hodnocení článku:
100 %


Ten baští to a ten zas tamto....

18. 3. 2016

.... a všichni to dělají správně :-), tedy pokud respektují svoji konstituci. Dnes už vím, že neexistuje jediný správný výživový styl, který by byl užitečný pro všechny. Ke zjištění, že naše talíře mohou být VELMI RŮZNÉ a že nic není absolutně dobře ani špatně, mě přivedlo až učení o dietetice a terapii stravou v rámci studia tradiční čínské medicíny (TČM).

Ten baští to a ten zas tamto....
 

Dříve jsem to tak ale rozhodně nevnímala. Prošla jsem si šílenými měsíci bláznivých a dogmatických období, kdy jsem zkoumala účinky jednotlivých výživových stylů hlavně na sobě, ale z velké části i na své rodině. Měla jsem zdravotní problémy, které jsem chtěla začít řešit nějak alternativně. TČM jsem se tehdy ještě aktivně vůbec nezabývala a neřešila její principy, ale internet byl plný informací a tehdy mě velmi oslovilo VITARIÁNSTVÍ (=syrová strava), které bylo IN a byla to super novinka. Naprosto mi logika syrové stravy dávala smysl - dávalo mi smysl, že tepelným zpracováním ničíme veškerou výživovou hodnotu potravin a proto to s námi celkově jde tak do kytek, jíme prostě všichni nepřirozeně. S tím jsem se rozhodla skoncovat a začala ze dne na den jíst 100% syrovou stravu. Že tehdy byla zima a já bych se měla spíš ohřívat teplou polévkou - to jsem neřešila.

Bylo to fakt krušné období, ovoce se saláty mě moc nezasytilo, měla jsem pořád hlad a jedla téměř non stop. Nejhorší hlad jsem zaháněla hromadou ořechů, ze kterých mi potom bylo těžko. Ale to nevadí, tělo si určitě zvykne, stejně tak jako těla ostatních úspěšných vitariánů....ale pořád nějak nezvykalo. Začala jsem tedy ještě odšťavňovat ovoce a zeleninu, abych těch vitamínů a výživných látek do sebe dostala ještě víc a zároveň se detoxikovala. Nic platné, byla jsem čím dál více slabá, hladová, bylo mi špatně a dělalo se mi akné na obličeji. Čím dál víc. Na netu jsem četla rady:"hlavně vydržet, akné je projevem detoxikace, je to super zpráva, že se tělo čistí". Tak já tedy dál nějak fungovala v životě se dvěma malými dětmi jako zombie, vyhublá, kosti mi začínaly vyčuhovat, zesláblá, bez energie, obličej samo akné, vlasy padaly a pořád se to nechtělo otočit k lepšímu. O tom, jaká muka jsem prožívala na rodinných oslavách, nebo různých akcích s plnými stoly jídla nemusím ani mluvit. Našla jsem si pěkné jablíčko, nebo hroznové víno a pochválila se, jak mám pevnou vůli, že to vydržím. Přestávala jsem už i menstruovat, jak bylo mé tělo vyčerpané. 

Časem jsem začala mít pochybnosti, zda vyznavači Vitariánství nekecají, zda je to opravdu tak super výživový styl. Nenapadlo mě, že pro někoho může být vhodný a krásně na tom prospívá a mládne, ale někomu to může těžce ubližovat. Myslela jsem, že lidé jsou všichni stejní, dvě ruce, dvě nohy, jeden stejný žaludek...

Postupem času mě pochybnosti převálcovaly a googlila jsem dál. Jak se tedy zdravě stravovat, abych byla zdravá, silná a fit? Když syrová strava neklapla, tak jsem šla do opačného extrému - byla to tentokrát MAKROBIOTIKA. Absolvovala jsem kurz vaření a pečení v tomto výživovém stylu, nakoupila pytle celozrnného ledasčeho, pasty miso, řasy, sladěnku a kdo ví co ještě, začala kvasit zeleninu a pustila se do toho zase - jak jinak než NAPLNO. Jinak to ani neumím, to by přece nemělo smysl když chci pocítit ten správný účinek daného stylu, tak do toho musím jít jedině na plno!

Po zavedení této stravy jsem přestala být pořád tak hladová, ani špatně už mi nebývalo, přestala jsem být tak extrémně zimomřivá, takže jsem cítila, že mi to svědčí o něco víc než syrová strava, ale pořád jsem byla šíleně vyčerpaná, bez energie, nervozní. O tom, jak tento styl komplikuje společenský život, návštěvy a nebo stravování se mimo domov nemluvě. To byl taky oříšek - hlavně co se týče děti, u babiček tak baštily, že to vypadalo, že je doma mučím hlady. Nikomu doma to makrobiotické vaření pořádně nechutnalo, jen občas se povedlo něco chutného a to byl svátek.

Jednou u nás byl známý a dovezl dětem Kinder čokolády, já děti tomu chtěla ubránit, tak jsem je na tajňačku sama sežrala :-) a co následovalo, to byl mazec. Takový nástup energie si snad nikdo nedovede představit. Vyráželi jsme zrovna s dětma ven, dcera jela na odrážedle a já vezla syna v kočárku a celou cestu se mi strašně chtělo utíkat s kočárem a malá svištěla jako o závod a obě děti s větrem ve vlasech volaly juchůů, juchůůů. No to byla fakt jízda. Já nechápala co se stalo, tolik energie najednou a život byl tak skvělý. Až jsem to večer líčila manželovi, tak mi došlo, že to způsobila ta čokoláda. Cukr, který jsem dlouhé měsíce neměla.

Od tohoto zážitku jsem začala postupně čímdál víc v jídle "hřešit" a přestávala být při stravování tak přísná. Začala jsem mít pocit, že to za to nestojí, že to je pakárna, efekt žádnej a navíc - žijeme jen jednou. Občas se koupilo už i pečivo, občas máslo a namazalo se s marmeládou (kde je cukr), časem pribiňáček, časem i ryby a postupnými krůčky jsme se po dlouhé době vrátili zase k normálu.

Někdy tou dobou jsem nastoupila na akademii TČM a tam zpětně zjistila, že vitariánství pro mě byla jistá forma sebevraždy, makrobiotika o něco lepší, ale také při jejím striktním dodržování nic moc. Každopádně byla to cenná a bolestivá vlastní zkušenost. Někdy se říká, že člověk zraje a roste hlavně přes bolest, tak jsem doufám opravdu pořádně vyrostla :-). Zaplatila jsem za to svým zdravím, tyto experimenty mě dorazily v mém už tehdy ne příliš dobrém zdravotním stavu, byly to významné urychlovače vzniku mého chronického únavového syndromu, ze kterého se postupně hrabu ještě dnes a musím mu podřizovat plánování svých aktivit, nějakou dobu trvalo než se mi diagnostikoval, tak jsem s tím asi 2 roky nic nedělala. Dnes jsem vděčná za celostní přístup ke zdraví, který TČM nabízí. Vím už, jaké potraviny mi svědčí, jaké mi škodí a vidím to i u své rodiny, proto často každý jíme něco jiného s ohledem na naši konstituci. 

A to je to klíčové - stravovat se s ohledem na svoji konstituci. Mě v tomto dokonale sedí vysvětlení dle logických principů TČM. Například lidé JANGového typu, kteří při své horkokrevnosti mají silný "trávicí oheň", tak ti jsou právě ideální adepti na Vitariánský způsob stravování, těm toto bude prospívat. Pokud ale JANGový člověk má třeba problém se stoupáním jangu jater a stagnací jater, což často oslabuje slezinu, tak už pro něj plně syrová strava vhodná nebude. Ale zelené salátové listy, rukola, endivie pro ně budou prospěšné. U lidí JINového typu se musí se syrovou stravou velmi opatrně a když už, tak jen "teplejší" druhy ovoce jako například jablka, nebo maliny. Jinak raději podušené, nebo zelenina ve formě polévek.

Proto neexistuje dokonalý výžovový styl ani dokonalá výživová pyramida, která by byla stejná pro všechny. Každý by měl poznat svoji přirozenou konstituci a s ohledem na ni se stravovat. O to nebezpečnější jsou dogmatické přístupy u jednotlivých výživových typů (jako jsem praktikovala já), pokud se člověk netrefí a bude aplikovat nesprávný styl, který nesedí jeho konstituci, tak si může vážně ublížit. O výživu se zajímám už dlouho a přijde mi nešťastné, kolik mylných informací a doporučení se člověk může na internetu a v knihách dočíst. Zatím jsem nenašla žádný moderní "západní" výživový styl, který by respektoval přirozenou vrozenou konstituci a kondici fungování vnitřních orgánů tak jako to dělají východní výživové styly, např. TČM nebo ájurvéda.

 

Zaujal vás článek?    


Související metody

Názory a hodnocení

Evženie Chytilová 23. 3. 2016
 

aha, takze vyzivova pyramida je blbost


velmi dobré


dobré


neutrální


slabé


velmi slabé


Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím